Протина беседа, вече у част Проте Стеве Димитријевића

Протина беседа, вече у част Проте Стеве Димитријевића

Организатори: Центар за културу и уметност Алексинац, Огранак САНУ у Нишу.

Среда, 22. јануар 2020. године,18:00 сати.
Дом културе Алексинац.

У среду, 22. јануара 2020. године, у Великој сали Дома културе у Алексинцу, у организацији Центра за културу и уметност Алексинац и Огранка САНУ у  Нишу, одржана је Протина беседа, академија посвећена Проти Стевану Димитријевићу, који је на овај дан 1866. године рођен у Алексинцу.

О Проти су говорили Зорица Пелеш, Протин биограф, и проф. др Горан Максимовић, који се осврнуо да Протин истраживачки и историографски рад, посебно на Протино истраживање о Светом Сави.

На крају програма наступио је Лазар Живковић, апсолвент Правног факултета Универзитета у Нишу, и победник такмичења у беседништву које организује Правни факултет. Због болести није наступила Наталија Цекић, победник такмичења у беседништву Гимназије „Стеван Сремац” у Нишу, али је директор, госпођа Јелена Милошевић, својим присуством потврдила жељу за сарадњом, коју су такође исказали и директор Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу господин Драган Петковић, и директор Алексиначке гимназије госпођа Данијела Вељковић, чиме су, сви заједно, дали несебичну подршку организацији ове вечери. Жељу организатора да сарадња са Гимназијом и Правним факултетом постане традиционална и да сваке године најбољи беседници ова два такмичења говоре на вечери посвећеној Проти потврдили су сви суорганизатори, те се у наредним годинама може очекивати квалитетан и занимљив програм и достојно подсећање на рад и дело великог светионика Српства – Проте Стевана Димитријевића.

У програму је учествовао и Мешовити хор „Певница”, који је изузетним извођењем духовних композиција, примерено Протином имену и достојно његовог дела, употпунио програм академије.

Програм је водио Милош Паовић, уредник програма Центра за културу и уметност Алексинац.