Протина беседа– трибина
О уметности и вери

Протина беседа– трибина
О уметности и вери

Протина беседа –
трибина О уметности и вери

Организатори: Центар за културу и уметност Алексинац,
Огранак САНУ у Нишу.

Субота, 22. јануар 2022. године, 19 сати.
Велика сала Дома културе Алексинац.

Учесници: Небојша Дугалић, драмски уметник, редовни професор Факултета савремене уметности у Београду и Александар Гајшек, журналиста и публициста.

Медијатор: Александар Никезић, кустос историчар Завичајног музеја у Алексинцу.

Водитељ: Милош Паовић, уредник програма Центра за културу и уметност Алексинац.

У Алексинцу је 22. јануара 2022. одржана трећа по реду манифестација Протина беседа, у част проте Стевана Димитријевића (1866–1953), рођеног Алексинчанина, свештеника, дугогодишњег ректора Призренске богословије и првог декана Богословског факултета у Београду. Манифестација је покренута 2020. године, са циљем да у колективно сећање врати заслужног проту Стевана и да упознаје јавност са његовим делом. За стални датум одржавања изабран је 22. јануар, дан протиног рођења.

На самом почетку, присутне је поздравио Милош Паовић који је затим, прочитао биографију проте Стевана Димитријевића коју је написала Светлана Ђурђевић, професор историје Алексиначке гимназије. Присутни су чули најзначајније податке о протином животу и раду, о породичним приликама, школовању и првим годинама службе, усавршавању на Кијевској духовној академији, хуманитарном раду, ратним годинама и заробљеништву. Нарочито је наглашен његов учинак на месту ректора Призренске богословије и заслуге за оснивање Богословског факултета у Београду. Биографија се завршава његовом смрћу и сахраном у задужбини, капели Светих арханђела Михаила и Гаврила на Старом гробљу у Алексинцу.

У другом делу програма о уметности и вери говорили су Небојша Дугалић и Александар Гајшек. Најпре је Небојша Дугалић у опширном монологу изнео своје виђење прожимања вере кроз уметност. Александар Гајшек је примере повезаности вере и уметности илустровао цитатима из разговора које је водио са многобројним уметницима, редитељима и глумцима.