Концерт: Trio ”de Janeiro”

Концерт: Trio ”de Janeiro”

Концерт: Trio ”de Janeiro”: Братислав Златковић, флаута / гитара, Милош Вуковић, гитара, Павле Жаркић, гитара

Уторак, 23. април 2019. године, 20:00 сати.
Концертно-изложбени простор Факултета уметности у Нишу, Књажевачка 2а

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Факултет уметности у Нишу.

Камерни Trio ”de Janeiro” оформљен је марта 2019. године, и већ је имао наступе у Бугарској и Србији. Трио изводи модерне и класичне композиције, као и аранжмане приређене за овај састав.


Братислав Златковић је дипломирао флауту на Музичкој академији у Сарајеву. Ванредни је професор и шеф Катедре за камерну музику на Факултету уметности у Нишу. Бави се компоновањем и извођењем популарне музике, музике за позориште и филм, написао је ораторијум На раскршћу, за наратора, солисте, хор и симфонијски оркестар, премијерно изведен на Свечаном отварању 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу. Објавио је ауторске композиције за стандардне и нестандардне камерне саставе под називом Vergul – Art, остварио је трајни снимак свог вокално-инструменталног дела Ово је моја земља у сали Коларчеве задужбине са солистима и Симфонијским оркестром и хором Радио-телевизије Србије (ЦД – Огранак САНУ у Нишу, Факултет уметности у Нишу, Ниш: 2019). Његове композиције и аранжмани писани за различите камерне саставе извођени су на концертима и такмичењима у Србији, Босни и Херцеговини, Шпанији, Бугарској, Италији. Један је од оснивача и уметнички директор Naissus Guitar фестивала. Награђиван је у више наврата на домаћим и међународним фестивалима

Милош Вуковић је студент завршне године основних студија на Факултету уметности у Нишу, у класи проф. мр Весне Петковић. Током школовања усавршавао се на часовима код еминентних гитариста, а као солиста остварио је запажене наступе на разним манифестацијама у Србији, Бугарској, Грчкој и Румунији. Као победник VIGF такмичења у Грчкој, добио је прилику да наступи као солиста са Атинским симфонијским оркестром у Атини. Освојио је преко четрдесет међународних награда.

Павле Жаркић је студент треће године на Факултету уметности у Нишу, у класи проф. мр Весне Петковић. Током школовања усавршавао се на семинарима и мајсторским радионицама код еминентних професора. Учествовао је на разним домаћим и међународним такмичењима и фестивалима, и наступао више пута као солиста и са студентима Факултета уметности. Добитник је више награда у категоријама гитара соло, камерна музика и оркестар гитара.

На програму концерта биле су композиције Л. Вајса, Х. Амброзијуса, А Штингла, П. Хиндемита, А. Пјацоле, М. Тесара и Б. Златковића.