Изложба
Душан З. Милачић: романиста, књижевник, преводилац (1892–1979)

Изложба
Душан З. Милачић: романиста, књижевник, преводилац (1892–1979)

Изложба
ДУШАН З. МИЛАЧИЋ:
романиста, књижевник, преводилац
(1892–1979)

Координатор пројекта: Драган Огњановић
Аутор изложбе: Јован Младеновић
Организатори: Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, Огранак САНУ у Нишу

Недеља, 14. март 2021. године.
Народни музеј Топлице, Прокупље.

У Народном музеју Топлице у Прокупљу постављена је изложба Душан З. Милачић: романиста, књижевник, преводилац (1892–1979) / Dušan Z. Milačić: romaniste, litéraire, truducteur (1892 – 1979). Организатори изложбе су Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље и Огранак САНУ у Нишу, у сарадњи са Народним музејом Топлице, Музејом Града Београда и Народном библиотеком Србије, а уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Координатор пројекта је Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац”, а аутор изложбе Јован Младеновић. Нажалост, околности пандемије Ковид 19 учиниле су да ова прва поставка изложбе прође без предвиђеног и најављеног свечаног отварања.

Душан З. Милачић (Мердаре, 1892 – Београд, 1979) био је знаменити српски романиста, књижевник, преводилац, културни и национални радник и борац, балзаколог светске репутације. Топличанин црногорског порекла, нишки гиманзијалац, млади песник, припадник Ђачког батаљона „1300 каплара”, рањеник, учесник Албанске Голготе, француски ђак, професор Нишке гимназије и управник Народне библиотеке, драматург и управник Народног позоришта Моравске бановине (1932–1934), загребачки и двоструки доктор са Сорбоне (1930), шеф Просветног одељења при Посланству Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Паризу, носилац Легије части (1935); био је и директор Драме Народног позоришта у Београду, а, након Другог светског рата, управник Народне библиотеке Србије. Добитник је Октобарске награде града Београда (1962) и награде за превод „Др Милош Н. Ђурић” (1976), носилац је Ордена рада, Ордена заслуга за народ и Ордена Св. Саве. Импозантна библиографија др Душана З. Милачића садржи око 500 јединица – студија, есеја, превода, рецензија, предговора, теоријских и критичких расправа из области историје француске књижевности и из области библиотекарства.

Изложба Душан З. Милачић: романиста, књижевник, преводилац, настала у оквиру истоименог пројекта, садржи разноврсне архивалије, фотографије, кореспонденцију и изабрана прва издања његових књижевнотеоријских дела и превода француских класика. Пројектом, изложбом и богатим пратећим каталогом даје се допринос култури сећања на личност Душана Милачића и његово дело од изузетног значаја за српску културу и књижевност 20 века, као и за прожимање француске и наше националне књижевности и културе.

Изложба ће током јуна 2021. године бити постављена у сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” Ниш, а у плану је и постављање у Галерији науке  и технике САНУ, у складу са годишњим планом и могућностима Галерије.

Погледајте целу изложбу у pdf формату.