Трибина Библиотеке САНУ:
Представљање књиге
Одабрана поглавља из урологије

Трибина Библиотеке САНУ:
Представљање књиге
Одабрана поглавља из урологије

Трибина Библиотеке САНУ:
Представљање књиге
Одабрана поглавља из урологије.

Главни уредник: Јован Б. Хаџи-Ђокић, коуредници: Миодраг Ж. Аћимовић, Драгослав Т. Башић.
Ниш: САНУ – Огранак САНУ у Нишу, Београд: Завод за уџбенике, 2020.

Уторак, 20. октобар 2020. године, 13:00 сати.
Београд, Свечана сала САНУ.

Књига Одабрана поглавља из урологије, чији је главни уредник академик Јован Б. Хаџи−Ђокић, а коуредници проф. др Миодраг Ж. Аћимовић и проф. др Драгослав Т. Башић (Ниш: САНУ – Огранак САНУ у Нишу, Београд: Завод за уџбенике, 2020), представљена је на 170. Трибини Библиотеке САНУ 20. октобра 2020. године, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности. Скуп је отворио академик Миро Вуксановић, уредник Трибине и управник Библиотеке САНУ. У свом уводном обраћању, академик Вуксановић поздравио је све присутне, међу којима су били и чланови Председништва САНУ, председник САНУ академик Владимир С. Костић, потпредседници академик Љубомир Максимовић и академик Зоран В. Поповић, генерални секретар академик Зоран Кнежевић, као и председник Огранка САНУ у Нишу, академик Нинослав Стојадиновић. Након пригодне и промотивне уводне беседе о књизи, уз осврт на активности Библиотеке САНУ и важност одржања континуитета њене издавачке делатности, академик Вуксановић позвао је уреднике књиге да се обрате присутнима.

Главни уредник, академик Јован Хаџи-Ђокић, представио је генезу књиге, од основних мотива за њено стварање, преко научно-колегијалног профила њених писаца, до ретроспективе свог стваралачког опуса, са посебном пажњом управљеном ка делима промовисаним у САНУ, као и ка својим учитељима и најближим сарадницима. Академик Хаџи-Ђокић приказао је поједине, посебно интересантне оперативне захвате које је обавио са својим сарадницима у земљи и иностранству, током своје дугогодишње каријере уролога.

Проф. др Миодраг Аћимовић најпре је подсетио на основне мотиве за израду овакве књиге, указујући на водећу улогу академика Хаџи-Ђокића у реализацији овог пројекта, у идејном и креативном смислу. Проф. Аћимовић је приказао своја уролошка искуства у области реконструктивних операција, екстензивно представљених у неколико поглавља, уз богато илустроване приказе појединих оперативних техника. На крају се захвалио свим својим сарадницима и колегама који су учествовали у изради књиге.

Проф. др Драгослав Башић презентовао је књигу као резултат синергије урологије и  комплементарних научних и стручних области, са сврхом да представи поједина, посебно важна поглавља, која је готово немогуће наћи у свеобухватној форми у доступној литератури, а која по свом објективном значају заслужују нарочиту пажњу. Истакао је да књига тематски излази из уско медицинских оквира ка сродним научним дисциплинама, као и широкој читалачкој популацији. Проф. Башић се захвалио свим сарадницима у изради овога дела, а посебно главном уреднику, академику Јовану Хаџи-Ђокићу.

У завршној речи, академик Миро Вуксановић захвалио се присутнима на учешћу, а уредницима на живописним презентацијама и најавио следећу Трибину Библиотеке САНУ.