Свечана академија посвећенa обележавању 125 година од рођења научника и политичара Драгољуба Јовановића

Свечана академија посвећенa обележавању 125 година од рођења научника и политичара Драгољуба Јовановића

Организатори: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Град Пирот, Правни факултет Универзитета у Нишу, Уговорна окружна привредна комора Пирот.

Петак, 11. септембар 2020. године, 11:00 сати.
Пирот, Свечана сала Скупштине Града.

У Пироту je, у петак, 11. септембра 2020. године, у Свечаној сали Скупштине Града, одржанa Свечана академија посвећенa обележавању 125 година од рођења  научника и политичара Драгољуба Јовановића. Драгољуб Јовановић (с. Гњилан код Пирота, 1895 – Београд, 1977) био је двоструки доктор са Сорбоне, либерално-демократски интелектуалац, угледни правник и научник, професор универзитета, оснивач Народне сељачке странке, члан Председништва ФНРЈ (1946–1947), друштвени критичар, искрени и посвећени родољуб, који је – због својих политичких схватања, слободоумности,  јавне речи и јавног делања – робијао и у предратној и у комунистичкој Југославији, не доживевши пуну историјску правду. Први научни скуп посвећен делу Драгољуба Јовановића одржан је у Пироту 1995; формално је рехабилитован 2009. године, у Пироту је добио и спомен-бисту, објављена су му сабрана дела у 16 књига (Службени гласник, Београд 2009), 2012. проглашен је за Заслужног грађанина Пирота, посвећене су му трибине, темати, изложбе, а САНУ је 2019. године организовала научни скуп након чега је објављен и зборник радова под насловом  Друштвено-политичка и научна мисао и делатност Драгољуба Јовановића (САНУ, Београд 2019). Иако су се на овај начин и Град Пирот и САНУ достојно одужили Драгољубу Јовановићу, организатори су ипак сматрали да овај научни и политички прегалац и народни трибун, животом и резултатима научног рада и друштвено-критичког ангажмана,  заслужује да се на одговарајући начин, свечаном академијом, обележи и 125 година од његовог рођења.

После интонирања химне републике Србије (у извођењу Маје Вељковић), Свечану академију отворио је академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу, који је поздравио домаћине и учеснике и захвалио им се на разумевању и сарадњи, а затим их упознао са мисијом Огранка у афирмисању значајних појединаца из југоисточне Србије и њиховог дела, и образложио обележавање поменуте годишњице; затим сс присутнима обратио мр Владан Васић, градоначелник Пирота, подсетивши, између осталог,  и на актуалност вредности за које се залагао Драгољуб Јовановић, а на крају је скуп поздравио и проф. др Драган Костић, председник Уговорне окружне привредне коморе Пирот. Иза тога, у одсуству академика Александра Костића, уредника издања, читањем његовог предговора представљен је поменути зборник радова о делу Драгољуба Јовановића, а Огњен Крстић, ученик II разреда Гимназије у Пироту изговорио је песму Милорада М. Петровића Душаново крунисање, коју је својевремено, у истој гимназији, декламовао тадашњи ученик Драгољуб Јовановић. На крају Свечане академије,  господин Срђан Јовановић, унук Драгољуба Јовановића, изложио је беседу о своме деди.

.