Представљање књиге Књижевно дело Рада Драинца – ново читање Зборник радова са научног скупа

Представљање књиге Књижевно дело Рада Драинца – ново читање Зборник радова са научног скупа

Представљање књиге
Књижевно дело Рада Драинца – ново читање
Зборник радова са научног скупа

Издавачи: Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, Филозофски факултет у Нишу

Среда, 26. август 2020. године, 13:00 сати.
Прокупље, порта Цркве Светог Прокопија.

У среду, 26. августа 2020. године, у порти Цркве Светог Прокопија у Прокупљу – уз примену свих прописаних мера заштите од заразе вирусом SARS-CoV-2 – приређено је представљање зборника радова са научног скупа Књижевно дело Рада Драинца – ново читање, одржаног у Нишу и Прокупљу 26. и 27. августа 2019. године, у оквиру јубиларних 50. Драинчевих књижевних сусрета. Организатори научног скупа, Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље и Филозофски факултет  Универитета у Нишу, били су и издавачи истоименог зборника, који су уредили дописни члан САНУ Јован Делић и проф. др Горан Максимовић.

Представљање је отворио и водио господин Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље, који се у уводној речи, између осталог, захвалио саорганизаторима научног скупа и саиздавачима на сарадњи крунисаној зборником који се промовише управо на рођендан Рада Драинца. Потом је академик Нинослав Стојадиновић, подсетивши да је мисија Огранка и у истраживању, тумачењу и ре-афирмисању резултата рада и постигнућа стваралаца из јужне и источне Србије, подвукао значај новог читања и превредновања дела Рада Драинца у корпусу српског књижевног канона, и захвалио се сарадницима који су успешно обавили један сложен, одговоран и значајан посао. Проф. др Горан Максимовић је, у својству приређивача, говорио најпре о почецима и историји проучавања књижевног живота на југу Србије, унутар пројеката некадашњег Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу (под руководством академика Мирослава Пантића) и, потом, у оквиру програма рада Огранка САНУ у Нишу, те о скупу посвећеном делу Рада Драинца као наставку тих прегнућа, о координатама поетике Рада Драинца датим у уводном саопштењу дописног члана САНУ Јована Делића и о „происхођењу” осталих радова, који тематизују поједине аспекте Драинчевог књижевног опуса, да би зборник о којем је реч оценио као обавезујући репер у сваком будућем истраживању и тумачењу дела овог песника. Доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић је присутнима представила зборник, истичући да то није само једна у низу сличних публикација, већ доиста методолошки и тематски помно, детаљно и свеобухватно ново читање и превредновање свих „жанрова” Драинчевог стваралаштва – у дијахронији, у контексту локалне, регионалне и светске књижевности и културе и релевантних књижевно-теоријских мотива, затим у рецепцији итд., и то како у равни већ познатих књижевних чињеница, тако и у равни Драинчеве „имплицитне поетике”.

На крају су, у дискусији, још једном подвучене вредности ове узорне и по свим правилима и стандардима САНУ приређене публикације, изречене похвале Огранку САНУ у Нишу, Народној библиотеци „Раде Драинац” Прокупље и Народном музеју Топлице у Прокупљу за резултате у унапређивању књижевног и културног живота на југу Србије, као и локалним управама градова јужне и источне Србије које су препознале и подржале ова настојања Огранка и месних и регионалних установа културе.

На линку https://www.facebook.com/watch/radioglaseparhijeniske/ можете погледати видео приказ Радија Православне Епархије нишке.