Свечана академија – додела награде „Тихомир Р. Ђорђевић”

Свечана академија – додела награде „Тихомир Р. Ђорђевић”

Организатори: Центар за културу и уметност Алексинац, Огранак САНУ у Нишу.

Петак, 27. септембар 2019. године, 12:00 сати.
Дани Тихомира Р. Ђорђевића, Велика сала Дома културе Алексинац.

У оквиру „Дана Тихомира Р. Ђорђевића“, Центар за културу и уметност Алексинац уприличио је и свечану академију поводом додељивања награде „Тихомир Р. Ђорђевић” – за изузетан научни и истраживачки допринос појединца у областима етнологије, фолклористике и филологије. Награда је додељена академику Нади Милошевић-Ђорђевић, за њен свеобухватни рад и изузетан научни и истраживачки допринос у области фолклористике.

Свечаност је отворила госпођа Маја Радоман Цветићанин, директор Центра за културу и уметност Алексинац, која је, између осталог, поменула све значајне људе из Алексинца. Потом је проф. др Данијела Поповић Николић прочитала одлуку жирија.

У Закључку веома исцрпног образложења одлуке, каже се да је, имајући у виду укупну научну делатност академика Наде Милошевић-Ђорђевић, жири у саставу проф. др Горан Максимовић, проф. др Зоја Карановић и проф. др Данијела Поповић Николић, на завршној електронској  седници одржаној 16. септембра 2019. године, донео једногласну одлуку да се Награда „Тихомир Р. Ђорђевић” за 2019. годину – за свеобухватни рад и изузетан научни и истраживачки допринос у области фолклористике – додели Нади Милошевић-Ђорђевић, истакнутом српском историчару књижевности, фолклористи и редовном члану Српске академије наука и уметности.

Награду је лауреату предао господин Чедомир Ракић, заменик председника Општине Алексинац.

На крају, присутнима се обратила и академик Нада Милошевић-Ђорђевић, која се захвалила на награди и још једном подвукла значај фолклористичких истраживања за очување културног бића народа и нације, и истакла не само научне заслуге већ и патриотизам Тихомира Р. Ђорђевића, командира болничке чете у балканским ратовима, у Првом светском рату и учесника преласка преко Албаније.

Свечану академију обогатили су глумци Алексиначког аматерског позоришта и Гимназије представом Породица – о животу породице Ђорђевић од рођења па до смрти Тихомира Ђорђевића. У програму су учествовали и ученици и наставници Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” у Алексинцу, изводећи пригодне музичке нумере.

Предлог да се награда додели академику Нади Милошевић-Ђорђевић дао је Огранак САНУ у Нишу.