Промоција Енциклопедије Републике Српске

Промоција Енциклопедије Републике Српске

Промоција
Енциклопедије Републике Српске

Организатори: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу и Представништво Републике Српске у Србији

Уторак, 26. септембар 2023. године, 12 сати
Свечана сала Универзитета у Нишу, Универзитетски трг 2

У уторак, 26. септембра 2023. године, у Свечаној сали Универзитета у Нишу, одржана је промоција Енциклопедије Републике Српске. Промоцију су организовали Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу и Представништво Републике Српске у Србији, а у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији”.  На промоцији су, уз чланове и часнике Српске академије наука и уметности, Академије наука и умјетности Републике Српске,  заинтересоване грађане, били и представници Православне епархије нишке, Града Ниша, Универзитета у Нишу и Представништва Републике Српске у Србији.

Присутнима се најпре обратио Господин Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, који је пренео поздраве и изразио захвалност Огранку на прихватању предлога о заједничкој реализацији промоције. Потом је говорио у статусу Републике Српске, значају њених односа са Републиком Србијом, о значају манифестације „Дани Српске у Србији”, те о Енциклопедији Републике Српске као „личној карти” овог ентитета, која ће бити комплетирана и предата за 40. рођендан Републике Српске 2033. године.

У својству домаћина, госте-учеснике и све присутне поздравио је дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, изразио задовољство због сарадње са Академијом наука и умјетности Републике Српске, и, између осталог, рекао да ова општа национална енциклопедија, као најзначајнији истраживачки, приређивачки и издавачки пројект АНУРС, далеко превазилази своју несумњиво средишњу информацијско-образовну сврху, и – као кондензат националних историјских, политичких, научних, религијских, културалних, уметничких покрета, институција, догађаја и личности – представља један од најважнијих симболичких темељаца идентитетских и државотворних настојања српског народа пре свега у Републици Српској, али не само у њој. Свесни овога значаја, истакао је Вељковић, чланови и сарадници Огранка се са поносом – својим скромним могућностима, али са неизмерном наклоношћу – прикључују поменутим настојањима.

О самој Енциклопедији исцрпно је говорио академик Рајко Кузмановић, председник Академије наука и умјетности Републике Српске и главни редактор Енциклопедије. Најпре је указао на повезаност и јединство српскога народа у Републици Србији и Републици Српској, и захвалио свима који су учествовали у промоцији Енциклопедије. Скренувши пажњу присутних на дуготрајну и богату историју територије данашње Републике Српске, академик Кузмановић је истакао да ова промоција, као и сама Енциклопедија, афирмише културу и историју народа Републике Српске, те да због тога није само компендијум знања и информација, већ битан идентитетски маркер српског народа. Пошто је присутне подсетио на главне моменте из историје енциклопедистике, подвукао је значај чињенице да је Енциклопедија Републике Српске пројект установљен посебним Законом о Енциклопедији Републике Српске (2007), чија је реализација, финансирана од стране Владе Републике Српске,  поверена Академији наука и умјетности Републике Српске. Уз податке о структури редакција, енциклопедијских одредница итд., академик Кузмановић изразио је уверење да ће ова Енциклопедија једнога малог народа богате културе и историје бити трајни и квалитетни приручник знања о Републици Српској и вредан историјски документ, да ће из ње израсти читав низ посебних енциклопедија, и да ће она достојно служити своме народу, који свакако заслужује да има једно овакво научно и културално сведочанство.

Академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС и извршни уредник Енциклопедије, говорећи о 4. и 5. тому Енциклопедије, представио је Енциклопедију са неколико аспеката, указујући на њену структуру, садржину, илустрације (карте и фотографије), на комбинацију дијахронијског и синхронијског приступа, на значај истраживачког приступа у изради одредница, скренуо пажњу на проблеме са одредницама о насељеним и ненасељеним местима, а посебно о местима већинског српског становништва која се нaлазе изван територије Републике Српске, тј. на територији Федерације Босне и Херцеговине – другог ентитета Босне и Херцеговине, итд. Академик Бранковић пренео је захвалност чланова Уређивачког одбора Енциклопедије Српској академији наука и уметности и Матици српској на помоћи у конципирању и изради Енциклопедије, истакавши да су њена недавна промоција у Огранку САНУ у Новом Саду и сада у Огранку САНУ у Нишу биле добра прилика да грађани Србије чују шта се ради у Републици Српској и у Академији наука и умјетности Републике Српске. Он је, на крају, још једном нагласио да ће Енциклопедија Републике Српске бити предата председнику Републике Српске 2033. године, на 40. рођендан Републике Српске, али да то свакако неће бити и крај рада на овом изузетно значајном и трајном пројекту.

На завршетку промоције, академик Рајко Кузмановић, председник АНУРС, и академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС, предали су дописном члану САНУ Влади Вељковићу, председнику Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, поклон за Библиотеку Огранка – прва четири тома Енциклопедије Републике Српске.