Представљање новог пројекта О-31-23 Потенцијал примене не-sacchаromyces квасаца у производњи алкохолних пића

Представљање новог пројекта О-31-23 Потенцијал примене не-sacchаromyces квасаца у производњи алкохолних пића

Представљање новог пројекта
О-31-23 Потенцијал примене не-sacchаromyces квасаца
у производњи алкохолних пића

Координатор пројекта: дописни члан САНУ Влада Вељковић
Руководилац пројекта: проф. др Ивана Карабеговић

Уторак, 21. фебруар 2023, 10 сати
Свечана сала Технолошког факултета у Лесковцу

У организацији Огранка САНУ у Нишу, 21. фебруара 2023. године, представљен је нови пројекат О-31-23 Потенцијал примене не-Saccharomyces квасаца у производњи алкохолних пића, чији је координатор дописни члан САНУ Влада Вељковић, а руководилац проф. др Ивана Карабеговић. Презентација пројекта одржана је на Технолошком факултету Универзитета у Нишу,  у Лесковцу, где су, поред координатора и руководиоца пројекта, били присутни чланови истраживачког тима и велики број заинтересованих професора, истраживача и студената Технолошког факултета у Лесковцу.

Дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу и координатор пројекта, поздравио је, у име чланова и сарадника Огранка, све присутне и захвалио им се на интересовању. У кратким цртама представио је најважније активности Огранка САНУ у Нишу и нагласио важност оваквих окупљања у смислу повећања видљивости поменутих активности у широј јавности.

Проф. др Ивана Карабеговић је започела представљање навођењем циља пројекта, након чега је детаљно објаснила значај примене не-Saccharomyces квасаца у производњи алкохолних пића. Посебан акценат је ставила на факторе који утичу на формирање сензорних карактеристика и квалитета алкохолних пића, на упознавање са савременим трендовима у производњи алкохолних пића и захтевима потрошача за производима јединственог укуса, ароме и наглашеног локалног карактера. Потом су наведени досадашњи резултати пројектног тима који се тичу изоловања, пречишћавања, идентификације нативних сојева не-Saccharomyces квасаца из епифитне микробиоте воћа са територије јужне Србије, као и њиховог утицаја на квалитет и сензорне карактеристике вина. Професорка Карабеговић је, затим, изнела план истраживања, са очекиваним вреднијим резултатима пројекта. На крају, упознала је све присутне са члановима пројектног тима који ће бити задужени за реализацију пројектних активности.

Погледајте презентацију Пројекта на овом линку.