Потписивање Протокола о сарадњи САНУ и Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље

Потписивање Протокола о сарадњи САНУ и Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље

Потписивање Протокола о сарадњи САНУ и Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље

Петак, 2. октобар 2020. године, 12:00 сати.
Прокупље, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље.

Реализујући активности из свог плана и програма рада у сарадњи са образовним институцијама и установама културе из Ниша, региона, општина и градова који гравитирају Огранку, Огранак САНУ у Нишу наставља и са институционализацијом те сарадње – тамо где је она најинтензивнија и најуспешнија, и где се планирају крупнији и дугорочнији заједнички пројекти.

Тако је у петак, 2. октобра 2020. године, потписан Протокол о сарадњи САНУ и Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље. Протокол су, у просторијама Библиотеке, потписали академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу (који, по овлашћењу Извршног одбора САНУ, заступа САНУ), и господин Драган Огњановић, директор Народне библиoтеке „Раде Драинац” Прокупље.

Свечаност је отворио господин Огњановић, који је, између осталог, истакао како има част да учествује у крунисању досадашње успешне сарадње Библиотеке и Огранка потписивањем Протокола о сарадњи, и дао реч академику Стојадиновићу. Академик Стојадиновић је говорио о разлозима за оснивање Огранка, о мисији САНУ и њеним основним циљевима, као што су, прво, упознавање научне, културне и најшире јавности јужне и источне Србије са најзначајнијим светским, европским, балканским и нашим националним достигнућима науке и уметности, тј. реализовање дела програма рада САНУ и у градовима јужне и источне Србије, и, друго, представљање резултата рада научних и уметничких стваралаца из наших крајева у великим центрима Србије, Балкана и шире. Посебно је подвукао да остваривање тих циљева подразумева сарадњу са институцијама културе и образовања из градова јужне и источне Србије, међу којима је и Прокупље, и поменуо значајне већ остварене, али и предстојеће заједничке активности са Народним музејом Топлице (са којим је новембра 2019. године већ потписан протокол о сарадњи) и са Народном библиотеком „Раде Драинац”.

Након академикових речи о значају досадашње сарадње са Библиотеком и о очекивањима у погледу предстојећих заједничких активности, приступило се свечаном потписивању Протокола. Пошто је потписивање Протокола обострано оцењено као важна симболичка потврда вредности заједничког рада и заједничких планова, руководиоци обеју институција дали су и одговарајуће изјаве присутним представницима електронских и штампаних медија.