Концерт: Камерна музика композитора-академика, путовање по Србији

Концерт: Камерна музика композитора-академика, путовање по Србији

Концерт: Камерна музика композитора-академика, путовање по Србији

Среда, 7. октобар 2020. године, 19:00 сати.
Ниш, Градска кућа.

Организатори: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Град Ниш.

Српска академија наука и уметности реализује пројект Камерна музика композитора-академика, путовање по Србији, са циљем неговања српске музичке културе, упознавања публике широм земље са капиталним уметничким делима чланова САНУ и децентрализације домаћег културног простора. Пројект представља серију концерата који се одржавају у различитим градовима у Србији. На програму су репрезентативна дела уметничке музике 20. и 21. века уважених композитора и чланова САНУ.

Концерт у Нишу одржан је у среду, 7. октобра 2020. године, у Градској кући, у организацији Огранка САНУ у Нишу и Града Ниша, а уз поштовање свих прописаних мера за спречавање инфекције Covid-19. Изведене су композиције Станојла Рајичића, Властимира Перичића, Властимира Трајковића, Василија Мокрањца, Љубице Марић, Исидоре Жебељан, Дејана Деспића, Душана Радића, Светислава Божића и Ивана Јевтића. Изведена дела намењена су ширем спектру инструмената (клавир, глас, виолина, виола, виолончело, флаута, обоа), а извођачи су били млади признати музичари.

Уводну реч пред почетак концерта, у име САНУ, дао је академик Иван Јевтић, који је образложио смисао и значај пројекта, а пред извођење композиције недавно преминуле Исидоре Жебељан, редовног члана САНУ, говорио је, са пијететом, о трајном музичком уметничком делу кроз чија извођења живи и његов почивши творац. Госпођа Душица Давидовић, заменица градоначелнице Ниша, поздравила је извођаче и све присутне, захвалила им се на учешћу и изразила наду да је овај репрезентативни концерт почетак читавог низа сличних манифестација након вишемесечне паузе изнуђене пандемијом.