Научни скуп
Књижевно дело Рада Драинца –
ново читање

Научни скуп
Књижевно дело Рада Драинца –
ново читање

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље, Филозофски факултет у Нишу.

Понедељак, 26. август 2019. године, 13:00 сати.
Ниш, Универзитетски трг 2, Свечана сала / приземље.
Уторак, 27. август 2019. године, 9:00 сати.
Прокупље, Народни музеј Топлице.

У оквиру јубиларних, 50. Драинчевих књижевних сусрета, Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље и Филозофски факултет у Нишу (Департман за српску и компаративну књижевност) организовали су научни скуп Књижевно дело Рада Драинца – ново читање.

Скуп је отворен у понедељак, 26. августа, и на отварању су говорили: академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу, господин Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Прокупље, и проф. др Горан Максимовић, у име Филозофског факултета у Нишу.

Уводна саопштења поднели су дописни члан САНУ Јован Делић, који је говорио о песништву Рада Драинца у контексту српске авангарде, и проф. др Горан Максимовић, који је изложио резултате својих истраживања путописне прозе Рада Драинца. Потом је још седморо аутора из Новог Сада, Крагујевца и Ниша саопштило своје реферате о различитим аспектима Драинчевог стваралаштва: полемички дискурс Рада Драинца, Стеван Раичковић о поезији Рада Драинца, Драинчева кратка проза и Драинчеви романи, поезија Рада Драинца у контексту светске поезије, еротичност у Драинчевој поезији, мариолошки аспект Драинчеве љубавне поезије.

Други дан научног скупа (уторак, 27. август) одржан је у сали Народног музеја Топлице, у Прокупљу, где су учесници из више универзитетских центара, института, установа културе (Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Косовска Митровица, Марсеј, Скопље), преиспитивали Драинчев контроверзни и значајни књижевни опус из различитих углова, његове неистражене аспекте и отварали нове могућности његовог тумачења и превредновања.

Учесници научног скупа присуствовали су и другим свечаностима у оквиру „50. Драинчевих књижевних сусрета”, међу којима су: додела песничке награде „Драинац” академику Милосаву Тешићу за књигу Калопера Пера (награду је уручио господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије), отварање сталне „Књижевно-меморијалне поставке Раде Драинац” и промоција првог издања Драинчевих песама у преводу на француски језик.