Научни скуп
Интердисциплинарно лечење уролошких обољења

Научни скуп
Интердисциплинарно лечење уролошких обољења

Организатори: Уролошка секција СЛД, Огранак САНУ у Нишу, Општа болница Бор.

Координатор: проф. др Драгослав Башић.

13-15. септембар 2019. године, Борско језеро, Хотел „Језеро“.
Свечано отварање: субота, 14. септембар 2019. године, 10:00 сати.

У организацији Уролошке секције Српског лекарског друштва, Огранка САНУ у Нишу и Здравственог центра Неготин, у Неготину, у велелепној сали Дома културе, одржан је симпозијум под називом Савремени приступ у збрињавању повреда урогениталног система. Скупу је присуствовало укупно 120 учесника – уролога, анестезиолога, лекара опште медицине, хирурга, као и медицинских сестара и техничара. Скуп је отворио проф. др Драгослав Башић, председник Уролошке секције СЛД. Поздравну реч упутили су: академик Јован Хаџи Ђокић – почасни члан Председништва Уролошке секције, проф. Владимир Величковић – председник општине Неготин, др Видосава Пауновић Барбуловић – директорка Здравственог центра Неготин, као и др Нинослав Димитријевић – начелник одељења урологије Здравственог центра Неготин. Након уводних беседа, ученици музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина извели су пригодан музички програм. Затим је проф. Башић поднео извештај о раду за период 2015-2019. година, и одржана је Изборна скупштина Уролошке секције Српског лекарског друштва. Изабран је нови сазив Председништва секције. За председника секције изабран је проф. др Драгослав Башић, за секретара проф. др Иван Игњатовић, за потпредседнике проф. др Миодраг Аћимовић, проф. др Предраг Алексић и проф. др Саша Војинов.

Након краће паузе, одржан је научни део скупа. Предавачи су одржали веома интересантна и едукативна предавања и изнели искуства о повредама урогениталног система, дијагностици и збрињавању. Предавања су изазвала веома велику пажњу и екстензивну интерактивну дискусију, где су изнесене и неке нове идеје и предлози о организовању још једног научног скупа, где би се посебно обрадиле поједине од презентованих тематских целина, а пре свега повреде гениталија и њихово збрињавање у установама секундарног нивоа здравствене заштите. По оценама учесника, скуп је био веома користан, информативан и инспиративан, како за лекаре, тако и за остале учеснике.

По завршетку научног дела симпозијума уручене су плакете Уролошке секције заслужним члановима, као и појединим организацијама и појединцима. Плакету Уролошке секције добили су: проф. др Цане Тулић, др Нинослав Димитријевић, др Милутин Матовић, др Видосава Пауновић Барбуловић, као и Уролошко одељење ЗЦ Неготин.

Домаћини скупа исказали су висок степен пријатељства и гостопримства. Договорено је да наредни научни скуп буде одржан 14. септембра 2019. године на Борском језеру. Тема скупа биће Сепсални синдром у урологији.