Научни скуп
Династија Обреновић и проглашење Краљевине Србије

Научни скуп
Династија Обреновић и проглашење Краљевине Србије

Научни скуп
Династија Обреновић и проглашење Краљевине Србије

(Поводом 140 година од проглашења Краљевине Србије)

Организатори:
Народни музеј Ниш, Огранак САНУ у Нишу,
Центар за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу.

22–23. септембар 2022. године.
Свечана сала Универзитета у Нишу.
Отварање у четвртак, 22. септембра, 12:00 сати.

Поводом обележавања 140 година од проглашења Краљевине Србије, Народни музеј Ниш, Огранак САНУ у Нишу и Центар за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу организовали су, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Научни скуп са међународним учешћем Династија Обреновић и проглашење Краљевине Србије.

Скуп је одржан 22. и 23. септембра у Свечаној сали Универзитета у Нишу и окупио је 35 учесника из пет земаља (Србија, Грчка, Турска, Северна Македонија, Словенија), који су представили резултате својих истраживања о периоду владавине династије Обреновић и проглашењу Краљевине Србије.

Након отварања, поздравних речи и наступа Женског академског хора Студентског културног центра Универзитета у Нишу, учесници су изложили своја саопштења у пет панела, тематизујући најважније проблеме из периода владавине династије Обреновић: успостављање србијанске државности, национална идеологија и политика, међународне реакције на проглашење Краљевине; култура, уметност и дворски живот у доба Обреновића; политичке и националне идеје прекограничних Срба, војна граница, интеграција нових крајева; политички и војни аспекти државног и друштвеног живота; партијски и политичко-пропагандни рад, поједине вароши у доба Обреновића.

По завршетку скупа, учесници су организовано обишли изложбу Наша суграђанка краљица Драга – између славе и анатеме, која је постављена у Галерији Синагога у Нишу.