Концерт Летња шема

Концерт Летња шема

Понедељак, 22. мај 2023, 19 сати.
Концертно-изложбени простор Факултета уметности у Нишу, Књажевачка 2а

Концерт Летња шема

Извођачи: Андреа Сарачино – удараљке, Пасквале Риналди – флаута, Леонардо Рекиа – гитара (Италија)

Организатори: Факултет уметности Универзитета у Нишу, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу.

Након привремене редукције у организацији концертних активности – узроковане најпре мерама заштите од инфекције вирусом ковид 19, а потом и разлозима штедње електричне енергије на Факултету уметности у Нишу – Огранак САНУ у Нишу и Факултет уметности у Нишу обновили су проверено добру праксу заједничког организовања концерата у Концертно-изложбеном простору Факултета уметности.

У понедељак, 22. маја 2023. године, одржан је концерт под називом Летња шема, са прикладним програмом и гостима-извођачима из Италије:  Андреа Сарачино (Andrea Saracino) – удараљке/вибрафон, Пасквале Риналди (Pasquale Rinaldi) – флаута, Леонардо Рекиа (Leonardo Recchia) – гитара.

Андреа Сарачино почео је музичко образовање на перкусијама као петогодишњак. Радио је са професором Сантанђелом на Универзитету у Фођи, а потом је, од 2000. године, сарађивао са оркестром „Петар Иљич Чајковски” из Русије, Симфонијским оркестром Румуније и оркестром „Oltenia” из Крајове. Сарачино свира и у оркестрима „Пловдив”, „Tartini” из Латине, и учествује на турнеји по Кини 2018/2019. Од 2008. свира као солиста у Русији, Шпанији, Румунији, Србији и Молдавији. Усавршава свирање на удараљкама са подручја Афроамерике и Латино-карипске регије.

Пасквале Риналди завршио је студије на одсеку за флауту, а такође и студије џез музике на Конзерваторијуму “Умберто Ђордано” у Фођи 2006. године. Добитник је великог броја награда на националним такмичењима у Напуљу, Барију, Алесандрији, као што су: „Такмичење за младе флаутисте”, „Младе наде”, Интернационално такмичење „Astor Piazzola” у Удинама, итд. Риналди свира у многим оркестрима и сарађује са диригентима као што су: Bruno Bartoletti, Marcello Rota, Domenico Losavio, као и са великим солистима: Katia Ricciarelli, Cecilia Gasdia, Lucio Dalla, Sergio Patria, Pooh. Учествује на фестивалима и манифестацијама: Foggia Jazz Festival, „Opera dei Fiori” u Rimu,  Фестивал „Pianomaster” у Кому. Оснивач је ансамбла „Camerata musica antiqua”,  са којим учествује на разним музичким дешавањима и смотрама типа – Фестивал барокне музике у Витербу, Европски дани барокне музике 2017/19, Фестивал два света у Сполту, Menotti art festival 2019. Пасквале Риналди се налази на челу катедре за флауту у музичкој школи „Carolina Poerio” у Фођи.

Леонардо Рекиа  је завршио музичке студије на Конзерваторијуму „Умберто Ђордано” у Фођи. Добитник је неколико награда на националним и међународним такмичењима  и фестивалима („Città di Tradate”, „Savona in musica”, „Riviera della Versilia”, „Città di Melito”, „Festival Mediterraneus”, „Festival young promises of Taranto”, „City of Manduria”, „Competition G. Rospigliosi of Pistoia”, „Competition A.gi.mus. di Brindisi”, „Festival of the Baroque Music of Lecce”, „European Competition city of Barletta”). Стекао је и диплому за заслуге на престижнoм међународном такмичењу „N. Fago” у Таранту. Неко време је наступао као солиста и у камерним саставима за музичка удружења и фестивале, где је сарађивао са Симфонијским оркестром „Umberto Giordano” из Фође, као и са познатим музичарима. Године 1999. добио је награду „Argos Hippium”, а 2015. је основао Омладински гитаристички оркестар „LRGuitarClass”; предаје на катедри за гитару на Liceo Musicale Statale „C. Poerio” у Фођи.

На концерту у Нишу, италијански музичари извели су следећи програм: A. Piazzolla – Verano Porteño; J. Ibert – Entracte; J. S. Bach / I. Anderson – Bourée; E. Figliola – Homage to Milorad Pavić; C. Machado – Paçoca; H. Villa Lobos – Distribuição de flores; A. Piazzolla – Concert daujourdhui; C. Corea – Spain; Српска народна песма.

© 2024 | Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу |