Концерт Клавирског дуа D-Art (Драгана Ђорђевић–Бојан Младеновић)

Концерт Клавирског дуа D-Art (Драгана Ђорђевић–Бојан Младеновић)

Уторак, 31. мај 2022. године, 19:00 сати.
Концертно-изложбени простор Факултета уметности у Нишу, Књажевачка 2а

Концерт Клавирског дуа D-Art
(Драгана Ђорђевић–Бојан Младеновић)

Организатори: Факултет уметности Универзитета у Нишу, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу.

У уторак, 31. маја 2022. године, у организацији Факултета уметности Универзитета у Нишу и Огранка САНУ у Нишу, одржан је концерт Клавирског дуа D-Art, који чине пијанисти Драгана Ђорђевић и Бојан Младеновић.

На концерту су изведена дела Јоханеса Брамса, Франца Шуберта, Франсиса Пуланка и Владимира Ђенадера:

  • Ј. Брамс, Мађарске игре за клавир четвороручно (бр. 7, А-дур; бр. 9, е-мол; бр. 11, де-мол; бр. 19, ха-мол; бр. 8, а-мол);
  • Ф. Шуберт, Рондо за клавир четвороручно, А-дур, оп. 107;
  • Ф. Шуберт, Фантазија за клавир четвороручно, еф-мол, оп. 103;
  • Ф. Пуланк, Соната за клавир четвороручно, FP8;
  • В. Ђенадер, Епизоде за два клавира.

Драгана Ђорђевић је професор на Kатедри за камерну музику Факултета уметности Универзитета у Нишу. Kао солиста, корепетитор и члан многих камерних ансамбала, хорова и оркестара наступала је на многобројним концертима у скоро свим земљама некадашње Југославије и широм Европе.

Бојан Младеновић ради у звању клавирског сарадника на Kатедри за гудачке инструменте Факултета уметности Универзитета у Нишу, и докторанд је на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду. Имао је бројне наступе у земљи и иностранству – најпре у виду бројних реситала камерне музике, затим, у виду солистичких наступа, као и у виду концерата на којима учествује као корепетитор или члан оркестра. Бави се и компоновањем и аранжирањем.

Ансамбл пијаниста D-Art основан је 2011. године, на иницијативу пијанисткиње мр Драгане Ђорђевић, а са жељом да публици приближи музичку литературу разних стилова, како оригинално писану, тако и аранжирану за клавир четвороручно и два клавира у четири руке и у осам руку. Своју промоцију ансамбл доживљава на најпрестижнијем Нишком музичком фестивалу НИМУС 2011, после чега су уследили бројни наступи у оквиру значајних музичких манифестација. Након наступа на отварању 23. Интернационалних хорских свечаности у Нишу и НИМУС-у 2012. извођењем Свадбе И. Стравинског, ансамбл D-Art премијерним извођењем Kонцерта за клавир четвороручно и оркестар у Ц-дуру оп. 153 Kарла Чернија затвара Kонцертну сезону 2014/2015. Нишког симфонијског оркестра. Јуна 2018. Дуо је одржао концерт под називом Игре за два клавира и осам руку у великој сали Kоларчеве задужбине, у Београду. Његово извођење Grand GalopФ. Листа, у аранжману за два клавира, издато је на ЦД-у Ревије класичне музике Музика Kласика..