Концерт Duo Concertante

Концерт Duo Concertante

Петак, 27. мај 2022. године, 19:00 сати.
Концертно-изложбени простор Факултета уметности у Нишу, Књажевачка 2а

Камерни оркестар Concertante; Милена Ињац, диригент; Јован Богосављевић, виолина; Марија Рајковић, виолина; Анђела Станковић, клавир; Милош Аџић, клавир.

Организатори: Факултет уметности Универзитета у Нишу, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу.

После извесног застоја, због околности изазваних пандемијом ковид 19 и изнуђених ограничења у погледу  јавног окупљања, Огранак САНУ у Нишу и Факултет уметности Универзитета у Нишу наставили су успешну сарадњу у области организовања концерата уметничке музике. Тако је, у петак, 27. маја 2022. године, у њиховој организацији, одржан концерт камерног оркестра Факултета уметности Универзитета у Нишу Concertante, којим је дириговала проф. др Милена Ињац, са солистима – наставницима и сарадницима Факултета: Јован Богосављевић, виолина; Марија Рајковић, виолина; Анђела Станковић, клавир; Милош Аџић, клавир.

На концерту су изведена дела Јохана Себастијана Баха, Камија Сен-Санса и Јована Богосављевића:

  • Ј. С. Бах, Концерт за два клавира и гудаче у це-молу BW 1060 (Allegro – Adagio – Allegro);
  • Ј. С. Бах, Корал из Кантате бр. 147;
  • Сен-Санс, Карневал животиња за два клавира и камерни оркестар (Andante maestoso – Allegro moderato – Presto furioso – Andante maestoso – Moderato – Andantino – Ad libitum – Andante – Moderato grazioso – Allegro moderato – Allegro ridicolo – Andantino grazioso – Molto allegro);
  • Ј. Богосављевић, Концерт „Диптих” за две виолине и гудаче (Maestoso, ad libitum – Vivo).

Kамерни оркестар Concertante, који постоји од оснивања Факултета уметности у Нишу, и чине га студенти Факултета, од 2022. године постао је и званично репрезентативни ансамбл Факултета уметности Универзитета у Нишу. Под палицом угледног диригента проф. др Милене Ињац, уз искусне и познате извођаче као што су проф. др Јован Богосављевић и проф. мр Марија Рајковић, и младе а већ награђиване  пијанисте Анђелу Станковић и Милоша Аџића, млади музичари огледали су се у извођењу добро познатих дела Баха и Сен-Санса, али и у извођењу савременог концерта Диптих Јована Богосављевића.

Према речима композитора, овај концерт за две виолине и камерни оркестар настао је у време највећег таласа епидемије корона вируса, усред безнађа у коме се нашло човечанство, када је уметност, а посебно музичка уметност, готово потпуно замрла, када су концерти отказивани и када је било све мање наде у погледу враћања у нормалан живот уметности. Истовремено, каже Богосављевић, композиција је написана као пародија која на уметнички начин приказује квази-уметничку сцену у свету, у доброј мери претворену у перформансе лаког жанра, који подилази најширој публици, што води гушењу уметничке музике, а не њеној промоцији. Чини се да је углавном млада публика веома добро примила овај музички одговор на глобални животни изазов.