Промоција књиге Душан З. Милачић, Моменти душе: поезија, есеји, преписка

Промоција књиге Душан З. Милачић, Моменти душе: поезија, есеји, преписка

Промоција књиге:
Душан З. Милачић, Моменти душе: поезија, есеји, преписка

(Ниш: Scero Print, Прокупље: Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, 2020).

Организатори: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, Универзитетска библиотека „Никола Тесла” Ниш
На дар Универзитету у Нишу – поводом Дана Универзитета (15. јун)

Петак 27. мај 2022. године, 12:00 сати.
Ниш, сала Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ Ниш,
Кеј Мике Палигорића број 2.

У петак, 27. маја 2022. године, у сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” Ниш, одржана је промоција књиге Душана З. Милачића Моменти душе: поезија, есеји, преписка (Ниш: Scero Print, Прокупље: Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, 2020), као трећа активност у реализацији пројекта Душан З. Милачић (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац. Књигу је приредио сарадник Огранка Јован Младеновић, музејски саветник у пензији. На промоцији, чији су организатори Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, Универзитетска библиотека „Никола Тесла” Ниш, говорили су: дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, Јован Младеновић, приређивач књиге, проф. др Горан Максимовић, главни уредник Scero Print издаваштва, и Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац” и рецензент издања.

Књига садржи предговор приређивача, песме из Милачићеве збирке Моменти душе и још десетак његових песама објављених у листовима и часописима, затим, три есеја, део преписке Душана Милачића и Бранимира Ћосића, напомене приређивача, селективну библиографију и сажетак на француском језику.

Након поздравне речи дописног члана САНУ Владе Вељковића, приређивач Јован Младеновић говорио је о Милачићевим првим образовним и песничким корацима у Прокупљу и Нишу, о Моментима душе као младалачком песничком узлету –  наговештају доброг модерног лиричара (који је, према захтеву времена и искустава рата, објављивао и родољубиве песме), посебно наглашавајући да је све што је Милачић у животу постигао зачето у нишкој Гимназији и у њеној ђачкој литерарној дружини „Његош”, и, наравно, у првој песничкој збирци, пресудној у стваралаштву сваког песника.

Проф. др Горан Максимовић је настојао да осветли најмање познату област Милачићевог књижевног рада – песничку, говорећи о дучићевским и, потом, француским утицајима, који више нису одговарали његовом погледу на свет зачетом у дружини „Његош”, који су га одвојили од поезије и усмерили према књижевно-теоријском и књижевно-историјском раду у области француске књижевности. Закључио је да и ово вредно издање, заједно са изложбом и округлим столом посвећеним Милачићу, представља подстицај за даље истраживање његовог дела, али и за много темељније и потпуније, па и праведније, истраживање српске књижевне прошлости на свим просторима српског језика, дакле, и у југоисточној Србији и заграничним областима.

Драган Огњановић је најпре подсетио да су разлози за укључивање Народне библиотеке „Раде Драинац” у овај пројект у чињеници Милачићевог порекла, у заједничкој судбини Драинца и Милачића бар у једној етапи њиховог животног пута, а затим говорио о Милачићевом национално значајном раду у библиотекарству, како у обнови, обогаћивању и сређивању књижних фондова, тако и обезбеђивању услова за рад библиотека, закључујући да је ово издање Милачићевих поетских и есејистичких радова не само прилика за упознавање са неким сегментима његовог опуса, и подстицај за даље бављење његовим животом и резултатима рада, већ истовремено враћање овог ствараоца како у токове српске културе, тако и завичајној Топлици.