Књижевно вече Зоран Предин, књижевник и кантаутор, модератор: Саша Стојановић, књижевник

Књижевно вече Зоран Предин, књижевник и кантаутор, модератор: Саша Стојановић, књижевник

Књижевно вече
СИНАРГ 2023
Зоран Предин, књижевник и кантаутор
Модератор: Саша Стојановић, књижевник

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Грађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Нишу

Среда, 13. септембар 2023. године, 18 сати
Мултимедијална сала Универзитета у Нишу, број 8, Универзитетски трг 2

У среду, 13. септембра 2023. године, у Огранку САНУ у Нишу, одржано је књижевно вече са Зораном Предином, књижевником и познатим словеначким и југословенским кантаутором, уприличено у склопу међународне научне конференције СИНАРГ 2023: Синергија архитектуре и грађевинарства (SINARG 2023: Synergy of Arhitecture & Civil Engineering), коју организују Грађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Нишу, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу и Одељење техничких наука САНУ.

У име чланова и сарадника Огранка, госте и све присутне поздравио је дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, захваливши се на великом одзиву, поузданом показатељу да Огранак, заједно са партнерским установама, остварује програм који – уз уважавање највиших вредности и идеја науке, културе и уметности – успева да заинтересује и шири круг грађана за промоцију и ширење ових вредности и идеја у југоисточној Србији.

Присутнима се затим обратио и проф. др Славиша Трајковић, декан Грађевинско-архитектонског факултета Универзитета у Нишу, иницијатор ове књижевне вечери, али и читаве међународне научне конференције СИНАРГ 23: Синергија архитектуре и грађевинарства. Проф. Трајковић је истакао да је жеља организатора била да на овај начин приближе конференцију широј публици и скрену пажњу да се у Нишу одржава једна изузетна манифестација пребогата разноврсним садржајима. Потом је представио учеснике књижевне вечери, изложивши основне податке из њихових биографија.

Зоран Предин је оснивач и предводник популарног рок састава Лачни Франц, један од најзначајнијих кантаутора са простора бивше Југославије, познат и по сарадњи са водећим именима и оркестрима популарне музике, писац провокативних текстова, а потом, како се могло очекивати, и запажених књижевних дела. На српски језик су преведене три Прединове књиге: збирка анегдота, дневничких забелешки и путописа Друга жена у харему, збирка прича Главом кроз зид и роман Монголске мрље. Тренутно се преводи његов други роман Безгрешна.

Модератор разговора са Зораном Предином био је књижевник Саша Стојановић, аутор десетак романа, збирки прича, превођених и награђиваних, оснивач и директор Фестивала књижевности „Think Tank Town”, један од оснивача Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије (LIFFE) и члан чешког PEN клуба.

У разговору су присутнима, који су испунили Мултимедијалну салу Универзитета у Нишу, уз подсећање на укупан Прединов стваралачки рад, пре свега представљена његова књижевна дела.