Књижевни сусрет: Вуле Журић

Књижевни сусрет: Вуле Журић

Књижевни сусрет: Вуле Журић

Организатори: Народна библиотека „Радоје Домановић” Лесковац, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу

Четвртак, 17. март 2022. године, 18.00 часова
Читаоница Народне библиотеке „Радоје Домановић” Лесковац,  Булевар ослобођења 61

У организацији Народне библиотеке „Радоје Домановић” Лесковац и Огранка САНУ у Нишу, у четвртак, 17. марта 2022. године, у читаоници Библиотеке,  одржан је Књижевни сусрет са писцем Вулетом Журићем, на којем је било представљено стваралаштво овог свестраног аутора, чији богат опус одражава склоност различитим формама књижевног изражавања, од кратких прича, преко романа до радио-драма, сценарија за филмове и приређивачког рада. У програму је учествовала мр Биљана Мичић, књижевни критичар и есејист. Модератор сусрета била је Надица Стојановић, а наратори Ана Цветановић и Драгана Маринковић, дипломирани библиотекари.

Публици је најпре Драгана Маринковић представила биографије учесника програма, а потом је мр Биљана Мичић говорила о приповедачком раду Вулета Журића. Она је представила поетику приповедачког поступка Вулета Журића, који је током три деценије присуства на књижевној сцени изградио особен и препознатљив стил, аутентичан израз, богат и разноврстан приповедни свет, чије су кључне одреднице слојевитост и вишезначност. Истакнуте су основне тематско-мотивске, композиционе и идејне преокупације приповедача Вулета Журића.

Након што је Ана Цветановић прочитала одабрану причу („Мулијин руж”), модератор Надица Стојановић започела је разговор са писцем. Током разговора, Вуле Журић је говорио о утицају одрастања и живота у Сарајаву на своје књижевно стварање, о избору тема, односу према језику, историји и култури уопште. Посебно је било речи о награђиваним романима Помор и страх и Република Ћопић. Журић је говорио и о свом уметничком поступку – о истраживању живота и дела одабраних писаца приликом  стварања радио-драма и сценарија за филм ‒ о Борисаву Станковићу, Милану Ракићу, Милутину Ускоковићу, Петру Кочићу итд.

Сусрет са књижевником Вулетом Журићем завршен је разговором са публиком.