Изложба графика Ивана Мишића
De profundis: посвете Георгу Траклу

Изложба графика Ивана Мишића
De profundis: посвете Георгу Траклу

Изложба графика
De profundis: посвете Георгу Траклу
Аутор: Иван Мишић, мастер графичког дизајна

Ниш, Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Салон 77, Нишка Тврђава

Организатори: Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу
Свечано отварање: 5. април 2022, 18:00 сати; изложба траје до 17. априла 2022. године.
Ниш, Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Салон 77, Нишка Тврђава

У организацији Галерије савремене ликовне уметности Ниш и Огранка САНУ у Нишу, у уторак, 5. априла 2022. године, у Салону 77, изложбеном простору Галерије, отворена је изложба графика Ивана Мишића, мастера графичког дизајна, De profundis: посвете Георгу Траклу. Изложба је приређена поводом сто тридесет пет година од рођења великог аустријског/немачког експресионистичког песника Георга Тракла (1877–2022), сто осам година од смрти и завршетка Великог рата (1914), сто девет година од објављивања прве збирке Песме (1913). Изложено је двадесет пет радова у техници дигиталне штампе, инспирисаних песмама Георга Тракла.

Иван Мишић (1987, Крушевац), мастер графичког дизајна, излагао је на преко осамдесет самосталних и групних изложби, између осталог и на групним жирираним изложбама, бијеналима и тријеналима графичког дизајна и илустрације у више од двадесет земаља широм света, и добитник је преко тридесет награда и признања у области графичког дизајна и графике. Бави се дизајном корисничког интерфејса, дигиталном графиком, илустрацијом, дизајном плаката, обликовањем књиге, комуникацијом у уметности.

Изложба је део обимнијег стваралачко-издавачког подухвата, којем припада и књига De profundis: посвете Георгу Траклу (приредили: Звонимир Костић Палански и Јован Младеновић, Ниш: Scero print, Прокупље: Народна библиотека „Раде Драинац”, 2021), која садржи поезију Георга Тракла, Звониира Костића Паланског, Јована Младеновића, Добривоја Јевтића, прозне и есејистичке прилоге Јовице Аћина, Луке Прошића, Љубише Коцића, Ханса Вајкселбаума, графике Ивана Мишића и осврт на књигу који је написала Мирјана Бојанић Ћирковић. Књига ће бити промовисана у Салону 77, током трајања изложбе. Дизајн и прелом књиге урадио је Иван Мишић, који је, такође, графички обликовао и каталог изложбе.

Овом изложбом започела је сарадња Огранка САНУ у Нишу и Галерије савремене ликовне уметности Ниш, у оквиру које је већ замишљено неколико крупнијих пројеката (попут изложбе ликовних уметника–академика, представљања колекције Галерије савремене ликовне уметности Ниш у престижним изложбеним просторима САНУ итд.), чија реализација захтева претходне разговоре и сагласности, одговарајућа истраживања и обимне припреме.