Изложба
Душан З. Милачић (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац

Изложба
Душан З. Милачић (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац

Изложба
Душан З. Милачић (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац

Аутор: Јован Младеновић, музејски саветник

Организатори: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, Универзитетска библиотека „Никола Тесла” Ниш
На дар Универзитету у Нишу – поводом Дана Универзитета (15. јун)

Среда, 25. мај 2022. године, 12:00 сати.
Ниш, сала Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ Ниш,
Кеј Мике Палигорића број 2.

У среду, 25. маја 2022. године, у Огранку САНУ у Нишу настављена је реализација пројекта Душан З. Милачић (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац, отварањем изложбе о животу и раду ове значајне личности српске културе. Изложба је постављена у сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” Ниш. Пројект, чији је аутор Јован Младеновић, музејски саветник у пензији (а сарадници на пројекту Дарко Жарић и Милица Миленковић), обухвата изложбу, са каталозима, округли сто и промоцију књиге Милачићеве поезије, есеја и преписке. Изложбу је осмислио Ј. Младеновић, сарадник Огранка, а аутори дизајна поставке и каталога су Иван Мишић и Жељко Цајић. Институционални носиоци пројекта и организатори изложбе су Огранак САНУ у Нишу, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље, Универзитетска библиотека „Никола Тесла” Ниш. Све три активности из пројекта – изложба, округли сто и промоција књиге – представљају дар организатора Универзитету у Нишу за Дан Универзитета (15. јун).

На отварању изложбе говорили су проф. др Драган Жунић, координатор активности у Огранку, Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље, проф. др Горан Максимовић, рецензент великог и малог каталога, и Јован Младеновић, аутор, а изложбу је отворила госпођа Снежана Бојовић, управник Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” Ниш.

Уз двадесетак великих панела са укомпонованим подацима, фотографијама и факсимилима докумената из живота и рада Душана Милачића, изложена су и значајна издања његових књига. Изложба је најпре била постављена у Народном музеју Топлице, у Прокупљу, марта 2021.

Душан З. Милачић (Мердаре 1892 – Београд 1979) припада знаменитој генерацији српске интелектуалне елите која се формирала у току и после Великог рата школовањем на француским престижним школама и универзитетима. Млади песник, борац славног Ђачког батаљона „1300 каплара”, рањени учесник Албанске голготе, француски ђак… Душан Милачић одбранио је докторску дисертацију на Универзитету у Загребу 1923. године, и две докторске дисертације на Сорбони 1930. године. Био је професор нишке гимназије и управник Народне библиотеке, драматург и управник Народног позоришта Моравске бановине (1932–1934), шеф Просветног одељења при Посланству Краљевине СХС у Паризу, уметничко-књижевни референт и директор Драме Народног позоришта у Београду (1935–1941), управник  Народне библиотеке Србије (1944–1960). Библиографија др Душана З. Милачића садржи око 500 јединица – студија, монографија, превода из области француске књижевности и културе.

За своје дисертације са Сорбоне одликован је Златном медаљом Француске академије „Академских палми” (1930); за допринос француској култури и књижевности и рад на српско-француским културним везама добио је 1935. највише француско одликовање – Легију части. Добитник је Октобарске награде града Београда (1962) и награде „Др Милош Н. Ђурић” (1976), носилац Ордена рада, Ордена заслуга за народ и Ордена Св. Саве.