Састанак делегације Огранка САНУ у Нишу и представника Града Пирота поводом договора о обележавању значајних годишњица

Састанак делегације Огранка САНУ у Нишу и представника Града Пирота поводом договора о обележавању значајних годишњица

Састанак делегације Огранка САНУ у Нишу и представника Града Пирота поводом договора о обележавању значајних годишњица Драгољуба Јовановића и Слободана Џунића

Понедељак, 3. фебруар 2020. године, 12:00.
Пирот, Привредна комора Пирот.

У Пироту је, у просторијама Регионалне окружне привредне коморе Пирот, одржан састанак делегације Огранка САНУ у Нишу и представника Града Пирота ради конципирања програма и припрема за обележавање значајних годишњица двојице знаменитих Пироћанаца – Драгољуба Јовановића и Слободана Џунића. Делегацију Огранка САНУ у Нишу предводио је академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка, а Град Пирот представљали су г. Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника Пирота, и проф. др Драган Костић, председник Коморе, као домаћин сусрета.
У веома конструктивном и срдачном разговору, постигнута је не само начелна сагласност у погледу потребе за предложеним обележавањем, већ су утаначене и многе појединости око програма и организације обеју манифестација.
Закључено је да Драгољуб Јовановић (с. Гњилан код Пирота, 1895 – Београд, 1977), двоструки доктор са Сорбоне, либерално-демократски интелектуалац, угледни правник и научник, професор универзитета, оснивач Народне сељачке странке, члан Председништва ФНРЈ (1946–1947), друштвени критичар, искрени и посвећени родољуб, који је – због своје слободоумности и јавне речи – робијао и у предратној и у комунистичкој Југославији, не доживевши пуну историјску правду, премда је формално рехабилитован 2009. године, заслужује да се, поводом 125 година од његовог рођења, у Пироту уприличе и један научни скуп и свечана академија, где ће, између осталог, бити представљен и зборник радова са научног скупа о друштвено-политичкој и научној мисли Д. Јовановића, који је одржан 2019. године у Српској академији наука и уметности. Организацију и реализацију ових манифестација носиће Огранак САНУ у Нишу, Правни факултет Универзитета у Нишу и Град Пирот. Договорено је да овај програм буде реализован почетком априла текуће године – управо у време рођења Драгољуба Јовановића.
У другом делу састанка разматран је предлог Огранка САНУ у Нишу за обележавање сто година од рођења Слободана Џунића (Темска код Пирота, 28. новембар 1921 – Београд, 13. новембар 1998), истакнутог српског приповедача, романсијера и песника друге половине 20. века, који је у својим делима (десетак збирки приповедака, девет романа, две књиге поезије) користио локални пиротски говор и бавио се судбином и менталитетом човека старопланинског краја, његовом митологијом и религијом, а чије значајно дело није адекватно вредновано и не заузима оно место у корпусу српске књижевности које би му по вредности припадало. Према разрађеном предлогу Огранка, комплексна манифестација обележавања стогодишњице рођења Слободана Џунића, коју би реализовали Огранак САНУ у Нишу, Град Пирот са својим установама културе, као и Филозофски факултет Универзитета у Нишу, обухватила би свечану академију, са пригодним излагањима и одговарајућим културним програмом, научни скуп „Књижевно дело Слободана Џунића – ново читање” (28/29. новембaр 2021. године), као и два замашнија и, можда, дуготрајнија пројекта: постављање Меморијалне спомен-собе Слободана Џунића и приређивање и издавање Сабраних дела Слободана Џунића у десет књига.
С обзиром на сложеност предлога, који би требало да се реализује током наредне године, извршена је прелиминарна подела задужења између институција-организатора, у вези са избором учесника научног скупа, квалификованим приређивањем сабраних дела, обезбеђивањем ауторских права, пријављивањем на конкурсе одговарајућих министарстава, адаптирањем адекватног простора за Меморијалну спомен-собу Слободана Џунића (у згради Народне библиотеке Пирот) итд.
Закључено је да ове договоре треба институционализовати у виду примереног протокола о сарадњи, који би био свечано потписан у време предстојећег обележавања годишњице рођења Драгољуба Јовановића, почетком априла текуће године.

© 2024 | Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу |