Тематска виртуална изложба радова студената Факултета уметности Универзитета у Нишу
Уметност и болест – уметност и здравље

Тематска виртуална изложба радова студената Факултета уметности Универзитета у Нишу
Уметност и болест – уметност и здравље

Тематска виртуална изложба радова студената Факултета уметности Универзитета у Нишу
Уметност и болест – уметност и здравље

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Факултет уметности Универзитета у Нишу, Галерија Универзитета у Нишу.

Изложба се организује као дар Универзитету у Нишу за Дан Универзитета (15. јун).

Четвртак, 10. јун 2021. године.
Веб-страница Огранка САНУ у Нишу (http://www.ogranaknis.sanu.ac.rs).

Имајући у виду околности пандемије Ковид 19, веома редуковане могућности уобичајеног рада и, поготову, јавног презентовања резултата, Огранак САНУ у Нишу, Факултет уметности Универзитета у Нишу и Галерија Универзитета у Нишу сагласили су се око предлога за организовање Тематске виртуалне изложбе Уметност и болест – уметност и здравље, и позвали студенте Департмана за ликовне уметности и Департмана за примењене уметности Факултета уметности у Нишу да пошаљу своје радове на задату тему, у складу са пропозицијама виртуалне изложбе.

Подстакнути позивом, али посебно ентузијастичним одзивом својих професора, пре свих проф. мр Перице Донкова и проф. др Слободана Радојковића, угледних уметника и редовних професора, студенти су припремили и послали своје радове, које предочавамо најширој јавности. Професори Донков и Радојковић мотивисали су своје студенте, обављали са њима консултације у вези са темом, мотивима, техникама и могућностима уметничког израза, расправљали о дилемама и решењима и вршили избор радова.

Са дугогодишњим уметничким радом и педагошким искуством, професори су током припремања изложбе уочили и, потом, истакли једну не сасвим очекивану појаву. Наиме, усред пандемијских ограничења у јавноме животу и повишене опште егзистенцијалне стрепње, замрачивања животних планова и могућности, студенти уметности су изолацију доживели и као стваралачки подстицај, закорачили у самопреиспитивања, храбрије него у редовним академским и животним условима приступили не само мотивима, него и самој суштини сликарске материје и форме, показали појачану склоност ка трагању и експерименту, и значајно живљем колориту у односу на уобичајенo и опрезно „гвашевско бледило” у класи. Да ли је ова бујнија креативност одговор на, премда привремено, ипак претеће сужавање животних перспектива у посебном ограничењима пандемије, или је на делу један од вечних и недокучивих „закона” стваралаштва и, надасве, младости, остаће загонетка, коју ће за себе одгонетати сваки посетилац ове виртуалне изложбе.

Изложба је, као стваралачко сведочанство о виталности студената – гаранта наше боље будућности, уобичајени поклон Огранка САНУ у Нишу, Факултета уметности у Нишу и Галерије Универзитета у Нишу – Универзитету у Нишу, за Дан Универзитета.