Етно-културолошка радионица: радионица за традиционално певање

Етно-културолошка радионица: радионица за традиционално певање

Етно-културолошка радионица:
радионица за традиционално певање

Петак, 28. мај 2021. године / субота, 29. мај 2021. године.
Дом културе Алексинац.

Координатор: дописни члан САНУ Јелена Јовановић.
Предавач: доц. др Сања Ранковић, Факултет музичке уметности у Београду.
Организатори: Центар за културу и уметност Алексинац, Огранак САНУ у Нишу.

Завршна етапа едукације из области традиционалног певања одржана је 28. и 29. маја 2021. године у оквиру Етнокултуролошких радионица Центра за културу и уметност у Алексинцу, које се реализују у сарадњи са Огранком САНУ у Нишу. Предавач је била др Сањa Ранковић, ванредни професор на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, која је током протеклог периода окупила групу ентузијаста из Алексинца и околине и са њима радила у просторијама Центра за културу и уметност у Алексинцу.

У оквиру радионица др Сања Ранковић је презентовала певачке карактеристике источне Србије, као и алексиначког краја. Поред тога, обновљене су песме које су рађене на претходним радионицама и научене нове, међу којима су:  „Чубро Маро”, „Широко је лишће орово”, „Пошла ми мачка с мачићи”, „Масло мела Димитрија”, „Да сам извор вода `ладна”, и „Тече Дунав низ то поље”. Нарочита пажња током рада посвећена је меморисању музичког и поетског текста и стилским карактеристикама извођења. Посебно су потенцирани двогласни примери и интонативна и мелодијска сигурност певача при њиховој интерпретацији.

Певачи из Алексинца су били изузетно мотивисани при процесу учења, тако да су одлично савладали музички материјал који је обрађиван. Током процеса рада и рекапитулације договорено је да се при Центру за културу и уметност у Алексинцу покрене ансамбл који ће се бавити традиционалним певањем, а са којим ће радити Марија Петровић, једна од полазница радионица, која је музички образована. Новоформирана група ће наступити у оквиру „Дана Тихомира Р. Ђорђевића”, септембра месеца 2021. године.