Комеморативни скуп посвећен успомени на преминулог редовног члана САНУ Нинослава Стојадиновића, председника Огранка САНУ у Нишу

Комеморативни скуп посвећен успомени на преминулог редовног члана САНУ Нинослава Стојадиновића, председника Огранка САНУ у Нишу

Комеморативни скуп посвећен успомени на преминулог редовног члана САНУ Нинослава Стојадиновића, председника Огранка САНУ у Нишу

Организатор: Одељење техничких наука САНУ.

Среда, 16. јун 2021. године, 12:00 сати.
Свечана сала САНУ, Београд, Кнез Михаилова 35.

У среду, 16. јуна 2021. године, у Свечаној сали САНУ, у организацији Одељења техничких наука САНУ, одржан је Комеморативни скуп посвећен успомени на преминулог редовног члана САНУ Нинослава Стојадиновића, председника Огранка САНУ у Нишу.

На скупу. којeм су присуствовали чланове породице академика Стојадиновића, редовни и дописни чланови САНУ, сарадници, поштоваоци и пријатељи, говорили су: академик Дејан Поповић, дописни члан САНУ Слободан Вукосавић, академик Градимир В. Миловановић и др Данијел Данковић, ванредни професор Електронског факултета Универзитета у Нишу.

Уз пуно емоција, говорници су подсетили на најважније моменте из живота и рада академика Стојадиновића (1950–2020), сa његовог животног пута који га је водио кроз науку, развој нових технологија, успешан политички ангажман у тешким деведесетим годинама 20. века, дипломатско представљање наше земље у свету, енергично учествовање у развоју САНУ. Између осталог, речено је да је академик Стојадиновић био покретач, извор идеја и охрабрења, који је без предаха повезивао и подстицао колеге и сараднике, неисцрпни извор енергије, који се није штедео и који је заслужио безрезервно поверење својом доследношћу, принципијелношћу и неуморним залагањем за усавршавање и за бољитак заједнице, а чији су магистранти и докторанди, вођени менторовом преданошћу, упорношћу, акрибијом, минуциозношћу у анализама и односом према раду, постали  перјанице на универзитетима широм света.

Посебно су истакнуте заслуге академика Стојадиновића за оснивање Огранка САНУ у Нишу и лични печат који је оставио као председник Огранка (2016–2020), у којем је – за његовога руковођења – што у самосталној организацији што у сарадњи са академским институцијама и институцијама културе из региона који гравитирају Огранку и са локалним управама градова из окружења, одржано преко 270 активности. То је подразумевало и одговарајућу, успешну „децентрализацију” и ширења мисије и духа САНУ у тим срединама.

Било је очигледно да је Огранак у све стабилнијем развоју, ширењу мреже сарадње и утицаја у јужној и источној Србији, као што је сада очигледно да је академик Стојадиновић био покретачка снага тог деловања, и да му се Огранак може одужити преданим радом на већ трасираном путу и на већ достигнутом нивоу, уз његово стално подизање.

На комеморацији нису изостала ни сећања на бројна дружења са академиком Стојадиновићем, „која су завршавана порукама како и куда напред”.

Снимак Комеморативног скупа посвећеног успомени на преминулог редовног члана САНУ Нинослава Стојадиновића, председника Огранка САНУ у Нишу, можете преузети овде.