Протина беседа,
вече у част проте Стеве Димитријевића

Протина беседа,
вече у част проте Стеве Димитријевића

Протина беседа,
вече у част проте Стеве Димитријевића

Организатори: Центар за културу и уметност Алексинац,
Огранак САНУ у Нишу,
Техничка школа ,,Прота Стеван Димитријевић” Алексинац

Понедељак, 25. јануар 2021. године, 18:00 сати.
Велика сала Дома културе Алексинац

У понедељак, 25. јануара 2021. године, у Алексинцу је одржана традиционална манифестација Протина беседа, посвећена проти Стевану Димитријевићу (Алексинац 1866 – Београд 1953), професору и ректору Призренске богословије, професору и првом декану Православно-богословског факултета у Београду, почасном доктору Београдског и Атинског универзитета, значајном истраживачу историје Српске православне цркве, културном и националном раднику и борцу, задужбинару и добротвору.

Након што је Александар Николић, кустос, а уједно и аутор поставке, у холу Дома културе отворио мини изложбу Проти у част (део Протине преписке и личних ствари, фотографије чланова породице и Протине цркве на алексиначном Старом гробљу), посетиоци су – придржавајући се мера за спречавање инфекције Ковид-19 – у Великој сали слушали предавање професорке историје у Алексиначкој гиманзији Светлане Ђорђевић Протино сведочење о уласку Бугара у Призрен 1915, у којем су врло живописно предочени записи из  Протине бележнице.

После предавања, представљена је апликација Алексинац кроз време, коју је ауторски тим Култура++ израдио на захтев Центра за културу и уметност Алексинац, а уз подршку Општине Алексинац. Апликација је доступна у Гугл продавници, на линку:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kulturaplusplus.aleksinackrozvreme&fbclid=IwAR3q_NtuWSHO0S28f6onehaNrCSGW1aoa6AUYER_lSK89O0HXvczJcptL4w
Програм Протине беседе завршен је наступом Наташе Николић, солисткиње Омладинског хора Центра за културу и уметност Алексинац. .