Предавање
Утицај структуре протеина и матрикса хране на дигестибилност нутритивних алергена

Предавање
Утицај структуре протеина и матрикса хране на дигестибилност нутритивних алергена

Предавање дописног члана САНУ Тање Ћирковић Величковић
Утицај структуре протеина и матрикса хране на дигестибилност нутритивних алергена

Понедељак, 25. фебруар 2019. године, 12:00 сати.
Универзитет у Нишу, Ниш, Универзитетски трг 2, Мултимедијална сала, бр. 8 / приземље.

Академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка, представио је присутнима новоизабраног дописног члана САНУ Тању Ћирковић Величковић, након чега је она, уз изразе захвалности, започела своје предавање констатацијом да су алергије на храну нежељене манифестације имуног одговора код одраслих и деце након конзумирања намирница са протеинима (алергенима) на које су у процесу сензибилизације развијена антитела типа Е.

Тања Ђирковић Величковић је потом објаснила протективну функцију гастроинтестиналног система у алергијама на храну, и посебну пажњу посветила алергији на кикирики, као једној од најчешћих и најбоље проучених алергија на храну. Најзад, изложила је резултате своје студије, изведене – за разлику од осталих студија – на непречишћеном, тј. целокупном зрну кикирикија, где је методама молекулске динамике и компјутерске симулације покретања протеина показано да су најфлексибилнији сегменти алергена кикирикија најподложнији дигестији и да структура протеина, као и његова флексибилност утичу на динамику деградиције у гастроинтестиналном систему. Закључено је да би промене у структури протеина и евентуалне модификације бочних остатака алергена на овај начин могле да утичу и на производе деградације алергена, а самим тим и на врсту и интензитет имуног одговора.

Током живе дискусије, дописни члан САНУ Тања Ћирковић Величковић додтно је осветлила неке важне методолошке проблеме својих истраживања, и упознала заинтересоване са својим узорним искуствима из праксе конципирања, израде и реализације међународно релевантних и финансираних пројеката.