Концерт:
Вече соната за флауту и клавир

Концерт:
Вече соната за флауту и клавир

Концерт: Вече соната за флауту и клавир: Јелена Јаковљевић, флаута, Стеван Спалевић, клавир

Уторак, 21. мај 2019. године, 20:00 сати.
Концертно-изложбени простор Факултета уметности у Нишу, Књажевачка 2а

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Факултет уметности у Нишу.


Плодна сарадња Огранка САНУ у Нишу и Факултета уметности у Нишу, у области музичке уметности, настављена је концертом флаутисткиње Јелене Јаковљевић и пијанисте Стевана Спалевића, под називом Вече соната за флауту и клавир.
Јелена Јаковљевић (1983) дипломирала је на Одсеку за дувачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду 2007, у класи проф. Љубише Јовановића, а на истом факултету је 2016. године одбранила свој докторски уметнички пројект под називом Промене у флаутском звуку и техници у доба романтизма, под менторством проф. Љубише Јовановића, и стекла звање доктора уметности. Године 2008. добила је награду из Фонда „Јаков Срејовић“ на Факултету музичке уметности у Београду, као најбољи дипломирани студент своје генерације. Похађала је мајсторске курсеве водећих флаутиста данашњице Од 2007. до 2011. године била је солиста Нишког симфонијског оркестра и имала запажене концерте у сарадњи са еминентним диригентима из земље и иностранства. Као солистички и камерни извођач представила се у градовима широм земље и иностранства. Била је учесник Националне концертне сезоне 2008/2009, у организацији Министарства културе Републике Србије. Ради као доцент на главном предмету Флаута, на Факултету уметности у Нишу.
Стеван Спалевић (1983) стекао је звање дипломираног пијанисте на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Светлане Богино, а октoбра 2018. завршио је постдипломске студије на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци, у класи легендарног италијанског музичара проф. Бруна Канина. Студент је докторских академских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Сердара. Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних светских пијаниста и педагога, а од 2010. године редовно и на Интернационалној летњој академији Моцартеум, као и на Salzburger Festspiele. Током школовања учествовао је на бројним такмичењима у земљи и у иностранству, где је освајао највиша признања. Наступао је у Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Македонији и широм Србије. Учесник је Националне концертне сезоне (2008/2009. године), заједно са флаутисткињом Јеленом Јаковљевић. Од 2017. ради као доцент на Катедри за клавир Факултета уметности у Нишу.
Јелена Јаковљевић и Стеван Спалевић извели су дела Јохана Себастијана Баха, Франца Шуберта и Паула Хиндемита.