Изложба у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Ниш: Академик Михаило Гавриловић:
историчар, архивист и дипломата

Изложба у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Ниш: Академик Михаило Гавриловић:
историчар, архивист и дипломата

Изложба
АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ:
историчар, архивист и дипломата

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Историјски архив Ниш, Народни музеј Ниш, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Ниш.

Свечано отварање: Понедељак, 23. септембар 2019. године, 18:00 сати.
Ниш, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању.
Аутор изложбе: Миљана Ђорђевић.
Изложба је отворена од 23. до 28. септембра 2019. године.

Изложба о лику и делу академика Михаила Гавриловића, историчара, архивисте и дипломате, која је најпре била постављена у Галерији „Синагога“ у Нишу (октобра 2018, поводом обележавања 150 година од рођења М. Гавриловића), па потом у Београду, у Галерији науке и технике САНУ (фебруара 2019), а иза тога у Центру за културу и уметност Алексинац, дакле у родном месту Гавриловића (маја 2019), па септембра и у Народној библиотеци „Његош” у Књажевцу, отворена је и у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Нишу. Изложба је, према изјавама руководства Регионалног центра, уприличена управо на самом  почетку овогодишње значајне манифестације Недеља истраживача, чији је домаћин у Нишу управо Регионални центар – како би је посетио већи број нишких средњошколаца.

На отварању је Данијела Марковић, директор Центра, упознала присутне са разлозима за преузимање изложбе о овоме значајном националном научном, дипломатском и хуманитарном прегаоцу, а аутор изложбе Миљана Ђорђевић, архивски саветник Историјског архива Ниш, укратко је изложила основне моменте из живота и рада Михаила Гавриловића. Пригодне текстове о Гавриловићу говорио је Александар Михаиловић, првак драме Народног позоришта у Нишу.

Конципирањем и реализацијом ове изложбе у неколико градова Србије, Огранак се не само одужује овом великану, већ поставља узор и стандард предстојећих настојања на откривању, ревалоризацији и реафирмацији значајних а заборављених и скрајнутих личности наше националне историје, науке, културе и уметности.