Видео-рад Сведочење о човечности

Видео-рад Сведочење о човечности

Видео-рад Сведочење о човечности

Ауторски тим: проф. мр Перица Донков, проф. Миљан Недељковић, мср Сара Поповић, Милан Несторовић

Од петка, 15. 8 2022. године.
Веб-страница Огранка САНУ у Нишу (http://www.ogranaknis.sanu.ac.rs).

Планом и програмом рада Огранка САНУ у Нишу за 2021. годину било је предвиђено и организовање изложбе, у сарадњи са Народним музејом Ниш, под називом: Раденко Мишевић – импликације, изложба слика и докумената. Идејни творац и координатор пројекта, проф. мр Перица Донков, замислио је поставку на којој су изложена дела професора Раденка Мишевића и тројице његових студената, истакнутих сликара из југоисточне Србије и професора Факултета уметности Универзитета у Нишу – Ђура Радоњића, Владимира Јанковића и Перице Донкова.

Раденко Мишевић (1920–1995) био је сликар, професор Факултета ликовних уметности у  Београду (од 1964. до 1985; декан у два мандата) и Академије ликовних умјетности у Сарајеву; поред сликарства, бавио се новинарством, позоришном и филмском сценографијом, режијом. Био је, премда сасвим кратко, и први директор новоосноване Школе за примењену уметност у Нишу (1948), која је од 1957. носила назив Уметничка школа „Ђорђе Крстић” Ниш.

Будући да замисао о изложби – стицајем добро познатих околности пандемије ковид-19 – нажалост, није могла бити реализована, проф. Донков је, са сарадницима са Факултета уметности у Нишу, реализовао једну од идеја пројекта у форми кратког филма, илити видео-рада. Заправо, по идеји проф. Донкова, а под менторством проф. Миљана Недељковића, мср Сара Поповића направила је видео-рад под називом Сведочење о човечности, који се заснива на слици Раденка Мишевића „Улица Сигмунда Фројда (бивша улица” (као лик у филму, појављује се Милан Несторовић).

Овај рад постављен је на веб-страницу Огранка САНУ у Нишу, и може се погледати кликом на линк. Рад се налази и на фејсбук-страници Огранка.

Након Тематске виртуалне изложбе радова студената Факултета уметности Универзитета у Нишу „Уметност и болест – уметност и здравље (постављене на веб-страницу Огранка 10. јуна 2021. године (организатори: Огранак САНУ у Нишу, Факултет уметности Универзитета у Нишу, Галерија Универзитета у Нишу; координатори: проф. мр Перица Донков, проф. др Слободан Радојковић), видео-радом Сведочење о човечности Огранак САНУ у Нишу, који јесте својеврсни чувар културне и уметничке традиције, потврђује се и као продуцент савремених уметничких идеја и пројеката, реализованих  у савременим уметничким медијима.

 

 

© 2024 | Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу |