Изложба у Музеју Понишавља Пирот:
Боривоје Поповић – музички уметник и педагог на српској музичкој сцени 20. века

Изложба у Музеју Понишавља Пирот:
Боривоје Поповић – музички уметник и педагог на српској музичкој сцени 20. века

Изложба БОРИВОЈЕ ПОПОВИЋ – музички уметник и педагог на српској музичкој сцени 20. века

Организатори: Огранак САНУ у Нишу,  Факултет уметности Универзитета у Нишу, Музеј Понишавља Пирот.

Свечано отварање: понедељак, 18. март 2019. године, 18:00 сати.
Пирот, Музеј Понишавља, Николе Пашића 49.

У Музеју Понишавља у Пироту отворена је изложба о животу и раду Боривоја Поповића (1918, Крупац, код Пирота – 1994, Београд), професора Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду, писца многих уџбеника из солфеђа за различите нивое музичког образовања, једног од првих прегалаца на увођењу традиционалног певања односно фолклорне мелодије у музичку наставу, и композитора.

На свечаном отварању говорили су: господин Саша Јовановић, директор Музеја Понишавља Пирот, академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу, и аутор изложбе Весна Гагић, дипл. библиотекар саветник. Присутнима се, на позив организатора, обратио и господин Никола Божић, из села Крупац.

Ова изложба била је саставни део свечане академије која је – у организацији Факултета уметности у Нишу, Огранка САНУ у Нишу и Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу – била организована 23. новембра 2018. године, поводом обележавања стогодишњице рођења Боривоја Поповића, где је изложено неколико саопштења о раду Б. Поповића, уз извођење његових хорских композиција, и где је најављено да ће изложба бити пренета и у град Пирот, са којим Огранак већ остварује и друге облике сарадње.

Изложба ће бити отворена од 18. марта до 18. априла 2019. године.

© 2024 | Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу |