Представљање сто књига Антологијске едиције Десет векова српске књижевности Издавачког центра Матице српске

Представљање сто књига Антологијске едиције Десет векова српске књижевности Издавачког центра Матице српске

Представљање сто књига Антологијске едиције Десет векова српске књижевности Издавачког центра Матице српске

Поздравна реч: академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу
Говоре: академик Миро Вуксановић, покретач и главни уредник, проф. др Горан Максимовић, уредник.

Организатори: Огранак САНУ у Нишу, Издавачки центар Матице српске Нови Сад, Универзитетска библиотека „Никола Тесла” Ниш.

Среда, 19. фебруар 2020. године, 12:00 сати.
Универзитет у Нишу, Мултимедијална сала, број 8.

У својој поздравној речи, академик Нинослав Стојадиновић је, захваљујући се учесницима представљања и свима присутнима, између осталог, говорио и о мисији САНУ и њеног нишког Огранка у овом делу наше земље, о представљању научних и уметничких постигнућа стваралаца везаних за југоисточну Србију широј јавности, о представљању капиталних националних културних подухвата у овој средини, те у том смислу управо о узорном подухвату какав је Антологијска едиција Десет векова српске књижевности, а потом дао реч покретачу едиције и њеном главном уреднику, академику Миру Вуксановићу.

Академик Вуксановић је, након захвалности организаторима на пруженој прилици да представи овај грандиозни „сажетак” српске хиљадугодишње књижевне баштине, са пуно података, али и емоција – уз прегршт поетских међаша српског културног простора – упознао веома заинтересоване слушаоце са припремама за издавање светосавско- вуковских споменика укупне српске књижевне географије (од 2009), у развојном луку од 12. до 21. века. Није иницијатор и главни уредник ове монументалне едиције, као непосредни учесник и сведок свих фаза рада на њој, пропустио да помене, анегдотски и духовито, и тешкоће, тајне и јавне отпоре овоме национално-идентитетском књижевном предузећу које сеже од књижевног дела Светога Саве до вредних дела наших књижевних савременика, и које је већ сада отворено и за оне који у српску књижевност тек улазе. При томе је нагласио да је главни критеријум избора за ову едицију, која није само приказ већ и антологија, избора дела писаних у свим облицима и наречјима српскога језика без географских ограничења – била њихова књижевна вредност. Најзад, са пуно толеранције али и исцрпне аргументације, објаснио је зашто ова едиција укључује и на српскоме језику писана дела стародубровачке и бококоторске књижевности. А међу важним напоменама била је и она о уврштеним делима писаца који су рођењем или тематиком својих дела везани за Ниш и југоисточну Србију. Изузетно похвално, но и критички, говорио је о шездесетак досадашњих приређивача – угледних академика, професора универзитета, историчара и критичара, без којих би овај подухват био немогућ. И, варирајући изреку да књиге имају своју судбину, односно свој живот, пожелео је да и књиге ове едиције живе, а да књиге живе управо „ако су прочитане и на учен начин тумачене”, те да су ове живе српске књиге „вековни знакови и међаши српског културног простора, чија је целовитост у духу, јединству и природном реду да је свак дужан да своје пази а да ничије не угрожава”.

Проф. др Горан Максимовић, члан уређивачког одбора, напомињући да је имао среће да буде укључен у овај подухват успешног издавања првих сто књига едиције, обелоданио је могућност да она на крају треће деценије 21. века има и свих двеста књига, укратко је подсетио на историју претходних, мање или више недовршених, покушаја прављења општих или жанровских едиција српске књижевности, и сам се осврнуо на контроверзе око ранијих, идеолошки мотивисаних, искључивања дубровачке и старе српске књижевности, и говорио о неким новинама које доноси ова едиција, о искорацима са утабаних књижевно-теоријских и књижевно-критичких стаза и о деликатној ре-канонизацији српске књижевне традиције и савремености.

Академик Нинослав Стојадиновић на крају се још једном захвалио учесницима овог представљања и свима присутнима, са напоменом да ће Огранак увек бити отворен за промоцију свих вредних резултата национално-идентитетских духовних форми и прегнућа, као и свих вредних дела научних и уметничких стваралаца из југоисточне Србије.