Изложба
Биље и камење – H2O (ауторска изложба фотографија дописног члана САНУ Марјана Никетића)

Изложба
Биље и камење – H2O (ауторска изложба фотографија дописног члана САНУ Марјана Никетића)

Изложба
Биље и камење – H2O
(ауторска изложба фотографија)

Аутор: дописни члан САНУ Марјан Никетић

Организатори: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Природњачки музеј у Београду, Универзитетска библиотека Никола ТеслаНиш

Отварање: четвртак, 9. новембар 2023, 18:00 сати.
Трајање до краја децембра 2023.
Ниш, сала Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ Ниш,
Кеј Мике Палигорића број 2.

У четвртак, 9. новембра 2023. године, у сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” Ниш, отворена је изложба фотографија Биље и камење – H2O аутора Марјана Никетића, дописног члана САНУ. Изложбу су организовали Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Природњачки музеј у Београду и Универзитетска библиотека Никола ТеслаНиш.

Најпре је дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, руководиоцима саорганизаторских установа, аутору и присутнима пренео поздраве и изразе захвалности чланова и сарадника Огранка због успешне сарадње, а потом истакао вредност креативног сусрета науке и уметности у радовима колеге Никетића. Госпођа Снежана Бојовић, управник Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” Ниш, не кријући задовољство због настављања сарадње са Огранком и почетка сарадње са Музејом, између осталог, најавила је организовање колективних посета ученика и студената овој изложби. Аутор читавог пројекта, фотографија, концепције изложбе и поставке, дописни члан САНУ Марјан Никетић, захвалио се установама и појединцима који су били ангажовани у припреми и реализацији изложбе, и говорио о процесу израстања читавог пројекта – од идеје, преко припреме материјала, до изложбе. Најзад, господин  Славко Спасић, виши кустос, директор Природњачког музеја у Београду, упознао је присутне са профилом, делатношћу и плановима рада Музеја, осврнуо се на рад колеге Никетића и прогласио изложбу отвореном.

Др Марјан Никетић, природњак, ботаничар и фитотаксоном, дуги низ година фотографише пределе, станишта и васкуларне биљке широм Балканског полуострва.  Запослен је као музејски саветник у Природњачком музеју у Београду и дописни је члан Српске академије наука и уметности. Укључен је у више научних пројеката везаних за очување и заштиту угрожених биљака у Србији. Аутор је једне самосталне изложбе и учесник неколико групних изложби фотографија са мотивима природе, са којих је и добитник признања. Његове фотографије су фокусиране на морфолошке специфичности ендемичних цветница у природном окружењу. Посебно су препознатљиве по аутентичном колориту јарких цветова наспрам тамнијег неба. На овој изложби, Марјан Никетић по први пут презентује своје снимке из домена дискретне пејзажне фотографије.

Марјан Никетић сматра да лепоте природе добијају додатну димензију када се посматрају кроз окулар природњака. Уколико је фокус фотографија усмерен на микростаништа у обалној зони водених токова, оне прерастају у пејзажне вињете. А овај мали и готово неприметан свет, који се простире испод наших ногу, крије раскошан визуелни амбијент.

Његова изложба представља визуелни одраз вишегодишњег проучавања биљног света на претежно стеновитој геолошкој подлози широм Балканског полуострва. Као саставни део тематског циклуса „Биље и камење – геоботаничке скице”, ова природњачка изложба обухвата двадесетак ауторских фотографија димензија 45 × 60 цм на тему физичке, хемијске и биотичке интеракције између воде и стена са околном флором, фауном и вегетацијом на обалама мора, језера, река и потока.

Фотографије осликавају широки спектар микропејзажа природе: од смирених формација биљака на слатини, преко акварелских одраза дрвећа на бактеријском филму, до светлуцавих фрагмената насталих игром таласа, светлости, сенке и камења, где се ствара танка линија оптичких илузија.

Такође, приказана лепота природе на фотографијама није сведена само на статус визуелне представе, она садржи и едукативну надоградњу, документујући с научног аспекта поједине фактографске појаве на нашим просторима, међу којима неке још увек нису објављене за науку.

Поред жеље да фотографијама дочара разноврсност и лепоту специфичног дела природне баштине, аутор жели да пошаље јасну поруку да је неопходан брижљивији приступ у њеној заштити и очувању, како би и наредна поколења могла да је истражују, фотографишу и уживају у њеним чарима.

Изложба Биље и камење – H2O представља непосредно јединство научног и уметничког рада и стваралаштва. Ретко се дешава да две велике области људског духа, две велике симболичке форме – наука и уметност, које стоје у самом имену САНУ, и по правилу се развијају у две засебне историјске колоне – ступају заједно, као у случају изложених радова Марјана Никетића, дописног члана САНУ.

Природњак Никетић, истраживач биљног света, у својим ботаничким налазима видео је не само биолошку већ и естетску димензију, лепоту, и – са осведоченим осећајем и „нервом уметничког фотографа – овековечио је својом камером.  Избором тренутка и угла снимања, игром светла, сенки, површина, линија и боја, и њиховом композицијом, он је мотиве биљака на стаништима представио као својеврсне визуалне, ликовне догађаје, и понудио их посматрачима, да са њима подели естетски доживљај. Штавише, на тај начин је сугерисао да бављење науком не мора бити само методолошки строга рационална процедура, већ такође и стваралачка игра маште.

Изложба је намењена широкој публици свих узраста и различитих интересовања, а биће отворена до краја децембра 2023.