Етномузиколошка радионица Ој, јабуко зеленико

Етномузиколошка радионица Ој, јабуко зеленико

Етномузиколошка радионица
Ој, јабуко зеленико

Tонско снимање извођења традиционалних песама за потребе објављивања компакт-диска Ој јабуко зеленико: радионице српског традиционалног певачког наслеђа и  његови настављачи.

У оквиру пројекта О-10-17 Музичко наслеђе југоисточне Србије, савремено стваралаштво и образовање укуса, координатор пројекта: дописни члан САНУ Јелена Јовановић, руководилац пројекта: проф. др Данијела Здравић Михаиловић.

Четвртак. 15. јун 2023. Културни центар Брус

Дописни члан САНУ Јелена Јовановић, координатор пројекта Огранка О-10-17 Музичко наслеђе југоисточне Србије, савремено стваралаштво и образовање укуса (руководилац пројекта: проф. др Данијела Здравић Михаиловић), сачинила је пројект Ој, јабуко зеленико: радионице српског певачког наслеђа и његови настављачи, чији је циљ оживљавање и очување српског традиционалног вокалног наслеђа појединих региона у Србији кроз едукацију (радионице) и промовисање млађих генерација певача као његових носилаца у савремено доба. У оквиру пројекта планирано је издавање аудио компакт-диска са снимцима традиционалних песама са певачких радионица из неколико градова Србије: Тополе, Бруса, Бољевца, Алексинца, Лесковца и Гаџиног Хана. Учесници пројекта су: Музиколошки институт САНУ, Огранак САНУ у Нишу, КУД „Опленац” Топола, Средња школа Брус, КУД Бољевац, Центар за културу и уметност Алексинац, Лесковачки црквени ансамбл „Бранко”, КУД „Бранко Миљковић” Гаџин Хан. Издавачи компакт-диска су Музиколошки институт САНУ и Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу.

У четвртак, 15. јуна 2023. године, у великој сали Културног центра Брус, обављено је прво тонско снимање за потребе приређивања и издавања компакт-диска Ој, јабуко зеленико: радионице српског традиционалног певачког наслеђа и  његови настављачи. Планирано је да снимања буду завршена до краја текуће календарске године. Снимањем су руководиле дописни члан САНУ Јелена Јовановић и етномузиколог Марија Милосављевић, професор музичке културе у Средњој школи Брус и у Музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, Издвојено одељење Брус. Снимању је присуствовала руководилац пројекта Огранка О-10-17, проф. др Данијела Здравић Михаиловић, која је и препоручила етномузиколошке ентузијасте из Бруса за снимање.

Професор Марија Милосављевић, одличан познавалац и извођач традиционалног певачког наслеђа околине Бруса, овом приликом је учествовала у реализацији пројекта кроз представљање резултата свог практичног рада са ученицима и са носиоцима музичке традиције из околине Бруса. Резултат чини десетак снимљених примера традиционалног певања старијег, обредног вокалног слоја (сватовске, жетелачке, путничке, славске песме, песме за ројење пчела) и певања уз гусле; избор из овог материјала биће укључен на ЦД који је у припреми.

Као сниматељ ангажован је Зоран Јерковић, дугогодишњи тон мајстор у Драмском студију Радио Београда и један од оснивача предмета Тонско снимање и обрада звука на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду.

У наставку рада на пројекту Ој, јабуко зеленико биће обављене припреме и снимања са певачким групама из осталих предвиђених градова.