Етномузиколошка радионица Ој, јабуко зеленико (треће тонско снимање)

Етномузиколошка радионица Ој, јабуко зеленико (треће тонско снимање)

Етномузиколошка радионица
Ој, јабуко зеленико (треће тонско снимање)

Треће тонско снимање извођења традиционалних песама
за потребе објављивања компакт-диска Ој јабуко зеленико: радионице српског традиционалног певачког наслеђа и  његови настављачи.

У оквиру пројекта О-10-17 Музичко наслеђе југоисточне Србије, савремено стваралаштво и образовање укуса, координатор пројекта: дописни члан САНУ Јелена Јовановић, руководилац пројекта: проф. др Данијела Здравић Михаиловић.

Понедељак, 21. август 2023. Центар за културу и уметност Алексинац

У оквиру рада Музиколошког института САНУ и Огранка САНУ у Нишу (пројект О-10-17 Музичко наслеђе југоисточне Србије, савремено стваралаштво и образовање укуса (координатор пројекта: дописни члан САНУ Јелена Јовановић, руководилац пројекта: проф. др Данијела Здравић Михаиловић), реализује се пројект Ој, јабуко зеленико: радионице српског певачког наслеђа и његови настављачи, чији је циљ оживљавање и очување српског традиционалног вокалног наслеђа појединих региона у Србији кроз едукацију (радионице) и промовисање млађих генерација певача као његових носилаца у савремено доба. У оквиру пројекта планирано је издавање аудио компакт-диска са снимцима традиционалних песама са певачких радионица из неколико градова Србије: Тополе, Бруса, Бољевца, Алексинца, Лесковца и Гаџиног Хана. Учесници пројекта су: Музиколошки институт САНУ, Огранак САНУ у Нишу, КУД „Опленац” Топола, Средња школа Брус, КУД Бољевац, Центар за културу и уметност Алексинац, Лесковачки црквени ансамбл „Бранко”, КУД „Бранко Миљковић” Гаџин Хан. Издавачи компакт-диска су Музиколошки институт САНУ и Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу.

Након првих тонских снимања, у Брусу (15. јуна 2023), и у Тополи (26. јуна 2023), са тамошњим певачким групама, треће снимање обављено је 21. августа 2023, у великој сали Центра за културу и уметност Алексинац. Снимањем су руководиле дописни члан САНУ Јелена Јовановић и етномузиколог Марија Петровић, професор музичке културе у ОШ „Љупче Николић” у Алексинцу и у ОШ „Јован Јовановић Змај” у Алексиначком Руднику, као и хоровођа дечјег хора „Мали вокали” при Центру за културу и уметност Алексинац.

Професорица Петровић одличан је познавалац традиционалног певачког наслеђа источне Србије. Овом приликом је учествовала у реализацији пројекта кроз представљање резултата свог практичног рада са полазницима радионице за српско традиционално певање, која се од 2019, на иницијативу координатора пројекта О-10-17, дописног члана САНУ Јелене Јовановић, одвија у Центру за културу и уметност Алексинац, као једна од активности овог пројекта Огранка. Резултат чини седам снимљених примера традиционалног певања старијег, обредног вокалног слоја (сватовске, ђурђевданске песме) и новијег слоја (песме уз игру, свадбене, лирске опште намене). Избор из овог материјала биће укључен на компакт-диск који је у припреми.

Као сниматељ за цео овај пројекат ангажован је Зоран Јерковић, дугогодишњи тон мајстор у Драмском студију Радио Београда и професор предмета Тонско снимање и обрада звука на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду.

Истог дана, у вечерњим часовима, обављена је посета Културно-уметничком друштву „Бранко Миљковић” у Гаџином Хану код Ниша, ради увида у ток радионице за облике старовремског обредног певања, као изузетно вредног дела културног идентитета источне и југоисточне Србије и елемента нематеријалног културног наслеђа. Радионица се одвија под кровом овог друштва, у организацији уметничког руководиоца КУД-а Мирослава Пешића, а уз непроцењиву помоћ искусног, дугогодишњег носиоца певачке традиције из Гаџиног Хана, Јаворке Здравковић. Обављена је двочасовна проба на којој се са младом женском певачком групом, која у десетогодишњем континуитету делује на обнови овог начина певања, радило на постизању оригиналне интонације, израза, мелодијских и ритмичких особености и орнаментације у старинским, лазаричким и жетварским песмама које би требало да буду снимљене за наведено издање. Снимање је предвиђено за октобар или новембар 2023.