15. Међународна конференција студентских пројеката IEEESTEC

15. Међународна конференција студентских пројеката IEEESTEC

15. Међународна конференција студентских пројеката IEEESTEC

Четвртак, 24. новембар 2022. године, 10.00 сати.
Амфитеатар А2 Електронског факултета у Нишу, Александра Медведева 14.

Организатори: Студентски огранак IEEE SB Niš, EESTEC LC Niš,
Електронски факултет Универзитета у Нишу, Огранак САНУ у Нишу.

У четвртак, 24. новембра 2022. године, на Електронском факултету Универзитета у Нишу одржана је 15. међународна конференција студентских пројеката IEEESTEC.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers ) највећа је светска професионална асоцијација посвећена унапређивању техничких иновација за добробит човечанства, EESTEC (Electrical Engineering Students’ European Association) Удружење студената електротехнике Европе, а IEEESTEC међународна конференција студентских радова, организована у оквиру прокламованог циља EESTEC у погледу подстицања развоја међународних контаката између студената и професионалаца и размене идеја и искустава између студената електротехнике и рачунарства.

15. Међународну конференцију студентских пројеката IEEESTEC организовали су Студентски огранак IEEE SB Niš, EESTEC LC Niš, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У име чланова и сарадника Огранка САНУ у Нишу организаторе, учеснике Конференције и све присутне поздравио је дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу. Он је у поздравној речи, између осталог, говорио и о мисији САНУ и њеног Огранка у Нишу, која се – уз афирмисање највиших научних, уметничких, културалних и образовних вредности, вредности просвећености, те идентитетских вредности традиције и савремености –састоји и у бризи за научно-технолошки засновани привредни развој наше земље у целини, као и појединих њених регија. То су довољни разлози за опредељење Огранка да се и надаље стара и о стручном и научном раду наших студената – најважнијег чиниоца развитка сваког па и србијанског друштва.

Дописни члан САНУ Влада Вељковић посебно је нагласио да је академик Нинослав Стојадиновић (1950–2020), председник Огранка САНУ у Нишу, дугогодишњи професор и декан Електронског факултета Универзитета у Нишу, подржавајући настојања IEEESTEC-а, успоставио ову сарадњу, до које му је било посебно стало, а старао се и о обезбеђивању прикладних награда за најбоље студентске пројекте, те му и на овом пољу организатори дугују велику захвалност и трајно сећање.

За Конференцију је 139 аутора послало 77 радова; сви радови прошли су фазу рецензирања и објављени су у Зборнику радова. Најбољи радови награђени су у више категорија:

Најбољи рад који ће представљати Србију на IEEE Region 8 Student Paper Contest 2023 – Награда Академик Нинослав Стојадиновић”: Лазар Манчић, Електронски факултет у Нишу, Платформа за тренирање неуронских мрежа генетским алгоритмом на једноставним видео играма.

Најбољи рад по оцени рецензената: Тамара Ђорђевић, Електронски факултет у Нишу, Апликација за упоређивање температура здраве и оболеле стране лица у Matlab окружењу.

Радови са најбољом практичном реализацијом: а) Никола Бранковић, Александар Павловски, Електронски факултет у Нишу, Робот са четири екстремитета; б) Вељко Алексић, Александра Алексић, Предраг Шубаревић, ЕТШ „Никола Тесла” Ниш, UGV – робот SCORPION.

Огранак САНУ у Нишу ће настојати да и надаље, на сваки могући начин, подржава и помаже истраживачки и креативни рад студената.