Разговор о књизи Књига о пиринчу

Разговор о књизи Књига о пиринчу

Разговор о књизи
Књига о пиринчу

Аутори: Зоран В. Поповић, Оливера Поповић.

Издавач: Службени гласник, Београд, 2019.

Четвртак, 27. октобар 2022. године, 12.00 сати.
Мултимедијална сала Универзитета у Нишу, број 8, Универзитетски трг 2.

У четвртак, 27. октобра, у Огранку САНУ у Нишу одржан је разговор о књизи Зорана В. Поповића и Оливере Поповић Књига о пиринчу (Београд: Службени гласник 2019). Дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, најпре је, у име чланова и сарадника Огранка, поздравио госте и све присутне, објаснио разлоге да се уприличи овај разговор у Огранку САНУ у Нишу и, потом, позвао ауторе да представе главне моменте свога истраживачког рада и садржину саме књиге.

Академик Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ, образложио је мотиве ауторског пара да се, након сусрета са валенсијанском паељом, посвети истраживању пиринча, основне намирнице овог познатог јела, па – будући елeктроинжењер по професији – поменуо и својеврсне методолошке изазове истраживања једне пољопривредне културе. Излагање садржаја богато илустроване књиге, које је било праћено занимљивом визуалном презентацијом, кренуло је од питања порекла и ширења пиринча, да би било зачињено податком из 15. века о гајењу пиринча у Нишу (првим записом о гајењу пиринча у нашој земљи); потом су присутнима подастрта сазнања о својствима и врстама пиринча, о култивисању и гајењу ове житарице, од сетве до жетве, у разним крајевима света, о савременој производњи и потрошњи пиринча у појединим регијама и земљама света, о могућностима коришћења пиринчане плеве, о деликатном покушају генетске модификације пиринча ради уношења недостајућег витамина А, о производима од пиринча, и тако даље. Најзад, откривено је и понешто из трећег дела књиге, који садржи 120 рецепата за припремање јела од пиринча, сабраних са разних страна и од разних људи, у чему је припомогла Оливера Поповић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре, сликар и песник, супруга академика Поповића, и коаутор књиге.

У дискусији је било речи о учешћу пиринча у исхрани разних народа, о истраживачким путовањима двоје аутора и о другим „пикантеријама” из ове занимљиве и корисне књиге.

Испоставило се да је Књига о пиринчу, као једна трансдисциплинарна, жанровски хибридна прича, као књига записа и путописа о једној пољопривредној култури, заправо, књига о културама и цивилизацијама које почивају на култури пиринча или се бар делом ослањају на његову благодат, као и књига о нутритивној култури и уметности кулинарства, о мукама и чарима пиринчане исхране широм света – својеврсна монографска енциклопедија пиринча.

Како је наглашено у поздравној речи дописног члана САНУ Владе Вељковића, Огранак САНУ у Нишу је – у својој мисији ширења духа САНУ, тј. духа науке и уметности, и афирмисања њихових највиших вредности – овим разговором проширио своју улогу деловањем у отвореном и широком пољу културе, у коме вредна дела, плодови истраживачке радозналости, комбинованих приступа и методолошке инвентивности, труда и задовољства, као и слободног списатељског стваралаштва, бришу круте границе професија, занимања, позива, жанрова… и дарују нам, бар за већину, „неочекивану” духовну гозбу.