Промоција фототипског издања и превода на српски језик докторске дисертације Тихомира Р. Ђорђевића Цигани у Србији

Промоција фототипског издања и превода на српски језик докторске дисертације Тихомира Р. Ђорђевића Цигани у Србији

Четвртак, 30.09.2021. године.
Алексинац, Велика сала Дома културе.
„Дани Тихомира Р. Ђорђевића”.
12:00 сати

Промоција фототипског издања и превода на српски језик докторске дисертације Тихомира Р. Ђорђевића Цигани у Србији

Издавачи: Центар за културу и уметност Алексинац и Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу.
Приређивач проф. др Данијела Поповић Николић.
Преводилац Гордана Тимотијевић.
Организатори: Центар за културу и уметност Алексинац, Огранак САНУ у Нишу.

13:00 сати.

Додела награде „Тихомир Р. Ђорђевић” и признања „Чувар завичаја” у организацији Центра за културу и уметност Алексинац и Алексиначке гимназија.

У Алексинцу, у четвртак, 30. септембра 2021. године,  у оквиру манифестације „Дани Тихомира Р. Ђорђевића” по први пут је представљено фототипско издање и превод на српски језик докторске дисертације Тихомира Р. Ђорђевића Цигани у Србији. Ово етнолошко истраживање је докторска дисертација академика Тихомира Р. Ђорђевића, одбрањена 1902. године на Универзитету у Минхену. Ова дисертација је 1903. и 1906. године публикована на немачком језику, док су на српском публиковани само њени делови.

Очигледну неправду према великом етнологу исправили су алексиначка локална самоуправа, тим издавача Центра за културу и уметност Алексинац, предвођен директорком Мајом Радоман Цветићанин, и Огранак САНУ у Нишу. Преводилац овог истраживања са немачког је Гордана Тимотијевић, а приређивач проф. др Данијела Поповић Николић.

Скупу се преко видео линка обратила рецензент, др Биљана Сикимић.  Истакла је да, без обзира на своју релативно уску научну оријентацију, ово издање остаје  капитални етнолошки, фолклористички и лингвистички документ о Ромима у Србији на почетку 20. века. У рецензији, др Сања Златановић истиче да оно пружа слику Рома, али, посредством њих, и других заједница које са њима улазе у интеракцију. Рецезент др Светлана Ћирковић сматра да докторска дисертација Тихомира Ђорђевића не губи на актуелности и представља интердисциплинарну студију, релевантну за ромолошке студије.

Ово издање има 400 страна и садржи репринт дисертације објављене на немачком језику у Будимпешти 1903. године, дело на српском са библиографским додацима и напоменама преводилаца и приређивача. Први део овог дела бави се Циганима у Србији у то време, језичким односима, подели по вери, физичким и душевним особинама, начину живота и занимањима, као и Циганима у српском народном веровању и предању. Други део је посвећен усменом предању Рома, њиховим загонеткама, клетвама и заклетвама.

Погледајте фототипско издања и превод на српски језик докторске дисертације Тихомира Р. Ђорђевића Цигани у Србији.

У оквиру „Дана Тихомира Р. Ђорђевића”, одржана је и свечана академија током које су додељене награде и признања за ову годину. Др Снежана Самарџија, универзитетски професор и фолклориста из Београда, добитница је награде „Тихомир Р. Ђорђевић”, док је њен колега, др Момчило Златановић, универзитетски професор у пензији, добитник признања „Чувар завичаја”, које се додељује за велики значај и допринос у очувању материјалног и нематеријалог блага нашег народног живота.

.