Потписивање Протокола о сарадњи Огранка САНУ у Нишу и Центра за културу и уметност Алексинац

Потписивање Протокола о сарадњи Огранка САНУ у Нишу и Центра за културу и уметност Алексинац

Потписивање Протокола о сарадњи Огранка САНУ у Нишу и Центра за културу и уметност Алексинац

Понедељак, 13. јануар 2020. године, 12:00 сати.
Алексинац, Центар за културу и уметност.

Своју дужност ширења духа науке и уметности и мисије Српске академије наука и уметности у југоисточној Србији Огранак САНУ у Нишу извршава, између осталог, и тако што део својих активности из плана и програма рада реализује у сарадњи са установама културе, науке и образовања из Ниша и градова који гравитирају Огранку, а тамо где је сарадња најинтензивнија потписује са одговарајућим установама и протоколе о сарадњи (Народни музеј Ниш, Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље).

Такав протокол управо је потписан и са Центром за културу и уметност Алексинац, са којим је Огранак само током 2019. године имао осам заједничких активности. Свечаност је уприличена у Галерији Дома културе Алексинац, и то баш на тзв. Сараднички дан Центра, у понедељак, 13. јануара 2020. године, у 12.00 сати. Свечаност је отворила госпођа Маја Радоман Цветићанин, директор Центра, која је истакла значај децентрализације културе у Србији и образложила мотиве за потписивање Протокола, и дала реч академику Нинославу Стојадиновићу, који је присутне упознао са мисијом САНУ и Огранка САНУ у Нишу, подсетио на већ остварене и богате резултате сарадње Огранка и Центра, а обелоданио и очекивања у погледу даље сарадње. Протокол су, у присуству господина Чедомира Ракића, заменика председника Општине Алексинац, господина Далибора Марковића, начелника за привреду, и госпође Ташане Јевтић, начелнице за друштвене делатности, као и заинтересованих сарадника Центра и културних посленика Алексинца, потписали академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка, и Маја Радоман Цветићанин, директор Центра. Академик Стојадиновић није пропустио да се захвали руководству Општине на разумевању и спремности да подржи заједничке акције Огранка и Центра, и наравно рукводству самога Центра на челу са госпођом Радоман Цветићанин.

Посебну вредност овој свечаности дали су чланови Омладинског хора Алексинац, који су – и на почетку и на крају програма – отпевали неколико традиционалних народних песама.